Austrijanci u prosjeku godišnje daju na porez 10.000 eura

Vozači su dali značajan doprinos državnoj kasi po osnovu poreza prilikom registracije i prometa vozila u iznosu od 2,1 milijardi eura
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.02.2015. 09:30h

Stanovnici Austrije su prošle godine uplatili više od 79 milijardi eura poreskim vlastima, zahvaljujući čemu su prihodi od poreza na rekordnom nivou. Svaki od oko osam miliona stanovnika Austrije u prosjeku godišnje plaća oko 10.000 eura poreza.

Ministarstvo finansija je prošle godine, u poređenju sa 2013, imalo veće prihode za ukupno 1,7 milijardi eura. Prema podacima tog ministarstva, koje prenosi bečki dnevnik "Esterajh", prije svega su drastično porasli prihodi po osnovu poreza na plate. Ova stavka donijela je državi oko 26 milijardi eura, što je za pet odsto više nego 2013.

Po osnovu poreza na duvanske proizvode država je inkasirala 3,2 odsto više prihoda, odnosno 1,7 milijardi eura, porez na alkohol je donio državi 164 miliona evra a novi porez na šampanjac 8,3 miliona eura.

Vozači su, takođe, dali značajan doprinos državnoj kasi po osnovu poreza prilikom registracije i prometa vozila u iznosu od 2,1 milijardi eura.

Ministar finansija Hans Jerg Šeling zadovoljan je ovim podacima i činjenicom da je zacrtani budžet primenjen. "Budžet je ispoštovan u svim tačkama", poručuje on.

Koalicioni partneri u austrijskoj vladi, Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), trenutno pregovaraju o smanjenju poreza.

Nakon tri runde pregovora još nije bilo napretka, izuzev po pitanju rasterećenja građana sa primanjima ispod 11.000 eura godišnje.

Bonus video: