Vatikan pozitivno reaguje na Ciprasov trijumf

Sa juga Evrope mogao bi sada doći podsticaj za "novu strategiju" privrednog rasta, politika treba da ima prednost u odnosu na "tehnokratsku spiralu", piše "Oservatore Romano"
52 pregleda 0 komentar(a)
Vatikan, Foto: Reuters
Vatikan, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2015. 21:13h

Zvanično glasilo Vatikana "Oservatore Romano" u komentaru u vezi izbora u Grčkoj, ocijenilo je da je pobjeda Aleksisa Ciprasa "šansa za Evropu".

Sa juga Evrope mogao bi sada doći podsticaj za "novu strategiju" privrednog rasta, politika treba da ima prednost u odnosu na "tehnokratsku spiralu", piše "Oservatore Romano" kako je prenijela Vjerska informatinva agencija (VIA).

Cilj Evropske unije treba da bude stvaranje novih radnih mjesta, a demokratiju treba osloboditi od "diktata finansijskog tržišta" koji je stvorio velike socijalne neravnopravnosti, smatra list. Potrebno je pomoći finansijski slabim zemljama u investicijama, dodaje vatikanski list i navodi da je pobjeda Ciprasa "reakcija na politiku štednje" i ponovno otkrivanje jednog drugog projekta za Evropu. Ciprasova Siriza je na izborima u nedjelju osvojila ubedljivu pobjedu na osnovu obećanja da će prekinuti višegodišnje mjere štednje koje su pogodile mnoge Grke. Njegova koalicona vlada ekstremne ljevice i desničarske partije Nezavisnih Grka je položila zakletvu.

Bonus video: