Šemonjak: Rusija dugoročno prijetnja Evropi

"Sve manje je perspektive za mirno rješenje ukrajinske krize, ocjenjujem da nas u vezi sa tim čekaju jako teški mjeseci i godine zato što je neskrivani cilj Rusije da blokira Ukrajini put u Evropsku uniju", kazao je danas Šemonjak na konferenciji za novinare
5 komentar(a)
Tomaš Šemonjak, Foto: Reuters
Tomaš Šemonjak, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2015. 17:44h

Potpredsjednik Vlade Poljske i ministar odbrane Tomaš Šemonjak ocijenio je danas u Varšavi da Evropu čekaju teški mjeseci i čak godine, budući da Rusija koja neskriveno koristi oružje u Ukrajini predstavlja dugoročnu prijetnju a sve manja je nada da će ukrajinska kriza biti rješena mirno.

"Sve manje je perspektive za mirno rješenje ukrajinske krize, ocjenjujem da nas u vezi sa tim čekaju jako teški mjeseci i godine zato što je neskrivani cilj Rusije da blokira Ukrajini put u Evropsku uniju", kazao je danas Šemonjak na konferenciji za novinare.

Poljski vicepremijer izjavio je da Rusija javno koristi vojna sredstva, predstavlja za Evropu dugoročnu prijetnju i zato je za Poljsku i njenu bezbjednost ključno rotaciono prisustvo vojnika NATO na teritoriji Poljske i savezničke vojne vježbe i manevri.

"Želimo da glavne obaveze sa samita NATO u Njuportu (u jesen prošle godine) budu realizovane do samita NATO 2016. godine u Varšavi a ne tek 2017. godine (...) Računamo da će samit u Varšavi biti prilika za razmatranje politike otvorenih vrata Alijanse, odnosno daljeg proširenja. Smatram da je zbog jačanja prijetnji sada u toj oblasti drugačija situacija nego prije dvije godine", rekao je Šemonjak.

Poljska se po riječima svog ministra odbrane zalaže za što tješnju saradnju NATO sa Ukrajinom, a ponovio je ranije izjave najviših poljskih zvaničnika da je Poljska spremna da prodaje Ukrajini i oružje po povoljnim uslovima.

Bonus video: