Francuska skupština razmatra liberalizaciju propisa o radu

Jedna od najspornijih mjera novog zakona je da bi prodavnice radile nedjeljom i svakodnevno uveče, posebno u turističkim oblastima
0 komentar(a)
Pariz policija, Foto: Reuters
Pariz policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 19:39h

Francuski parlament počeo je raspravu o zakonu koji je predložila socijalistička vlada s ciljem da se liberalizuju propisi o radu.

Jedna od najspornijih mjera novog zakona je da bi prodavnice radile nedjeljom i svakodnevno uveče, posebno u turističkim oblastima.

Predlog zakona je oštro kritikovan s ljevice, uz ocjenu da je previše okrenut poslodavcima. Očekuje se da će se sjutra u Parizu okupiti nekoliko hiljada demonstranata.

Prema danas objavljenoj anketi, 61 odsto Francuza podržava novi zakon, prenio je Frans pres. Najspornije odredbe o radu nedjeljom i otvaranju regulisanih zanimanja za konkurenciju, podržava 69 do 77 odsto ispitanih.

Ministar ekonomije Emanuel Makron rekao je poslanicima danas da bi taj zakon trebalo da ubrizga "više vitalnosti, više pravde i više transparentnosti" u francusku privredu.

"Naša zemlja je pritjerana uza zid i status kvo više nije opcija", reko je Makron.

Među mjerama su uklanjanje ogrančenja za nove autobuske linije kako bi se povećala konkurencija nacionalnoj željeznici SNCF, i otvaranje regulisanih zanimanja, kao što su notari i aukcionari.

Bonus video: