AP: Ciprasova Siriza u naletu

"Šta nam je donijelo pet godina žrtvovanja? Jednom riječju: ništa", napisao je Cipras u članku u četvrtak. "Sve što imamo je očaj: 1,3 miliona nezaposlenih, tri miliona bez zdravstvenog osiguranja, penzioneri koji ne mogu da kupe ljekove".
61 pregleda 1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Beta/AP
Aleksis Cipras, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2015. 16:04h

U košulji otkopčane kragne i u plavim, sportskim cipelama, Aleksis Cipras stiže u sjedište svoje stranke na živu raspravu na Tviteru.

Raspravu tokom koje Cipras munjevito odgovara na pitanja sa svih strana, vodi urednik ljevičarskog lista koji dnevno obično proda manje od 2.000 primeraka.

Ali, Cipras teži mnogo široj publici: Strani kamermani su nagurani u maleni studio, a ubrzo širom svijeta lete poruke na "haštagasktsipras".

Cipras je glavni čovjek u Grčkoj ovih dana.

Njegova stranka radikalne ljevice, Siriza, spremna je da pobijedi na opštim izborima u Grčkoj u nedjelju, jašući na talasu gnjeva zbog mjera štednje, nametnutih kao uslov za međunarodnu finansijsku pomoć.

Fotogenicni Cipras je dugo najglasnije osuđivao drakonska smanjenja koja su upropastila bezbroj grčkih porodica, a sada ubira plodove obećanja da će odbaciti sporazum o pomoći ili da će izdejstvovati bar ponovne pregovore o njemu.

Izgledi za pobjedu njegove, po tradicionalnoj kaslifikaciji, krajnje ljevičarske partije koja se zaklinje da će osporiti paket mjera za spasavanje Grčke, potresao je međunarodno tržište i oživio strahovanje od "Grekzita" - izlaska Grčke iz zone eura koji bi obnovio nevolje cijelog evropskog projekta.

Ipak, danima prije glasanja, nervoza na tržištu je splasnula mada ankete pokazuju da je jaz između Sirize i konzervativnog premijera Andonisa Samarasa sve širi u korist Sirize što Ciprasu daje šansu za čistu pobjedu i nekoliko opcija za formiranje koalicione vlade.

"Šta nam je donijelo pet godina žrtvovanja? Jednom riječju: ništa", napisao je Cipras u članku u četvrtak. "Sve što imamo je očaj: 1,3 miliona nezaposlenih, tri miliona bez zdravstvenog osiguranja, penzioneri koji ne mogu da kupe ljekove".

Tvrdeći da će se grčka privreda srušiti pod teretom neodrživo visokog duga države koji iznosi 175 odsto BDP-a, Siriza zahtjeva da Grčka ne otplati polovinu od 240 milijardi eura kredita koji je dobila kao pomoć, i da otplata ostatka zavisi od privrednog rasta.

Uspjeh te stranke leži u njenoj poruci optimizma, poslije šest iscrpljujućih godina recesije. Ona vodi kampanju pod sloganom "Nada je pred nama". Kartonski plakati s tom porukom su vezani na bandere širom Atine.

Protivnici optužuju Ciprasa da se razbacuje lažnim obećanjima čije bi ispunjenje značilo bankrot. Ipak, čini se da mnogi birači žele da čuju optimizam.

"Nadam se da će se možda ovim predstojećim izborima nešto promijeniti na bolje", rekao je birač iz Atine Andreas Psihulis, keramičar koji kasni s plaćanjem poreza.

"Ne želim da kradem od države", rekao je on, "želim da platim, ali nemam čime".

Cipras, 40-godišnji građevinski inženjer, njeguje svoj imidž kao političkog otpadnika, te rijetko nosi kravatu jer osporava elitu u zemlji u kojoj političari obično dolaze iz malog, privilegovanog društva, a mjesta u parlamentu često prelaze sa oca na sina.

"Mislim da su ljudi razumjeli da Cipras nema veze s glavnim privilegovanim interesima, i to sa onima koji i ne plaćaju porez", rekao je šef Ciprasovog štaba Nikos Papas za AP.

Cipras je počeo političku karijeru sa 28 godina, kao kandidat za gradonačelnika Atine 2006. godine, osvojivši iznenađujućih 10,5 odsto glasova u vrijeme kada se njegova stranka još borila da pređe prag od tri odsto potrebnih za ulazak u parlament.

On je za vođu stranke izabran dvije godine kasnije, predvodeći njen nevjerovatan porast popularnosti. Ujedinio je u stranku labavu koaliciju malih ljevičarskih grupa i disidenata iz još ponosno pro-sovjetske Komunističke partije Grčke.

Cipras je nekada bio član Komunističke omladine, a ekonomista Janis Dragasakis - njegov kandidat za ministra finansija Grčke, za dlaku je izgubio mjesto šefa Komunističke partije 1991. godine.

Neki stručnjaci kažu da trijumf Sirize - čiji je pun naziv Koalicija radikalne ljevice, može biti problem za socijaldemokratske stranke širom Evrope jer će se birači vjerovatno okrenuti radikalnijim rješenjima za ekonomske probleme.

Grčka socijalistička stranka PASOK, donedavno glavna politička sila u zemlji, doživjela je da joj se politička podrška sasvim sruši tokom finansijske krize, pošto je sklopila nekoliko sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći i pridružila se desničaru Samarasu u koalicionoj vladi.

"Ja mislim da će pobjeda Sirize sigurno odjeknuti širom Evrope, ne samo zato što se slične stranke pojavljuju u drugim zemljama", rekao je Vinčenco Skarpeta, politički analitičar iz londonskog instituta "Oupen Jurop" (Open Europe).

"Širom Evrope ima istih velikih koalicija na vlasti, a kuda to vodi, potpuno se jasno vidi iz primjera Grčke: vidi se koliko je opala podrška PASOK-u", rekao je Skarpeta. Uz to, "parola stranaka koje su protiv establišmenta, a to kaže i Siriza, je 'Svi su isti!' ".

Bonus video: