Pukovnik austrijske vojske osumnjičen za višedecenijsku špijunažu u korist Rusije

Ruskog otpravnika poslova u Beču pozvala je austrijska ministarka vanjskih poslova Karin Knajsl koja je otkazala predviđeno putovanje u Rusiju
4 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2018. 02:44h

Pukovnik austrijske vojske, danas u penziji, osumnjičen je da je špijunirao za račun Rusije tokom nekoliko decenija, izjavio je danas pred novinarima austrijski kancelar Sebastian Kurc. 

Činovnik je počeo raditi s ruskim obavještajnim službama devedesetih godina i nastavio je svoju aktivnost do ove godine. 

Ruskog otpravnika poslova u Beču pozvala je austrijska ministarka vanjskih poslova Karin Knajsl koja je otkazala predviđeno putovanje u Rusiju, dodao je Kurc, ističući da je otvorena sudska istraga.

"Naravno, ako se takvi slučajevi potvrde, bilo to u Holandiji ili Austriji, to neće moći poboljšati odnose između EU-a i Rusije", izjavio je kancelar, šef konzervativne stranke koja vlada sa strankom krajnje desnice FPO.

Holandija je u oktobru objavila da je protjerala četiri ruska špijuna optužena za pokušaj hakovanja sjedišta Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja u Hagu.

"Rusko špijuniranje u Evropi neprihvatljivo je i treba ga osuditi", dodao je Kurc. 

Austrijski ministar obrane Mario Kunasek iz stranke FPO izjavio je na konferenciji za štampu  da je afera otkrivena "prije nekoliko sedmica" nakon informacija dobijenih od jedne druge evropske obavještajne agencije, prenosi Hina.