Kijev: Po dogovoru aerodrom je naš

Mnogo zgrada u samom gradu je porušeno, a postoje i izvještaji koji kažu da je oštećena i gradska bolnica
0 komentar(a)
Aerodrom, Donjeck, Foto: Reuters
Aerodrom, Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2015. 20:19h

Šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin izjavio je da po dogovorima iz Minska aerodrom u Donjecku treba da pripadne ukrajinskoj strani.

Klimkin je izjavio da "saopštenje ruskog Ministarstva inostranih poslova da aerodrom Donjeck po dogovorima iz Minska treba da pripadne ekstremistima", nije osnovano, prenijela je ukrajinska agencija Ukrinform.

Prema njegovim riječima, linija razgraničenja ustanovljena je tokom zasijedanja Kontakt-grupe 19. septembra i ne uključuje donjecki aerodrom. "Do te linije treba doći, a ne treba dozvoliti nikakvo kretanje", rekao je Klimkin.

Aerodrom skoro potpuno uništen, brane ga ukrajinski "kiborzi"

Reporter BBC-a javlja da se artiljerijska paljba čuje iz više djelova Donjecka, a takođe je pogođen i bolnica u ovom gradu.

Žestoki sukobi se takođe vode i u Lugansku.

I Ukrajinske snage i proruski pobunjenici tvrde da je aerodrom u Donjecku pod njihovom kontrolom.

Rusija konstantno negira tvrdnje da se njene vojne snage nalaze u istočnoj Ukrajini, ali prinaje da se određeni broj "dobrovoljaca" bori na strani pobunjenika, piše BBC.

Talas nasilja započeo je prošle nedjelje kada su intenzivirane borbe za uspostavljanje kontrole nad aerodromom Donjecku.

Mnogo zgrada u samom gradu je porušeno, a postoje i izvještaji koji kažu da je oštećena i gradska bolnica.

Aerodrom značajna nagrada

Aerodrom u Donjecku ima simboličku i stratešku važnost za obije strane u sukobu.

Ukrajinski mediji ga poredstavljaju kao simbol "ukrajinskog borbenog duha". Ukrajinske snage koje ga brane nazvane su "kiborzi" zbog svoje snage u odbijanju napada i postaju simbol nove ukrajinske armije.

Proruski pobunjenici su pokušali da potcijene "mit o kiborzima". Oni vide aerodrom kao dio svog glavnog grada i smatraju da dok je god u rukama ukrajinskih snaga postoji mogućnost da će ih napasti.

Uprkos tome što je aerodromska infrastruktura skoro potpuno uništena, neki eksperti ističu da se aerodrom još uvijek može koristiti za transport.

Bonus video: