NOVI PROBLEM

Zbog kursa franka, dug Austrijanaca povećan za 4,5 milijardi eura

Jačanje franka moglo bi postati problem za austrijske banke ukoliko dođe do povećanja broja nenaplativih kredita i to prije svega na istoku Evrope
97 pregleda 0 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.01.2015. 08:24h

Zbog odluke Švajcarske da napusti fiksni kurs franka za samo par minuta je dug mnogih Austrijanaca znatno porastao.

Oko 150.000 Austrijanaca uzelo je kredite u švajcarskim francima, i njihov dug je, zbog odluke vlasti u Bernu, porastao za ukupno 4,5 milijardi eura.

Obim kredita u švajcarskim francima fizičkih lica u Austriji, krajem novembra, prema podacima Nacionalne banke Austrije (OeNB) iznosio je 29,5 milijardi eura.

OeNB, povodom promjene monetarnog kursa u Švajcarskoj, podjseća da je uvijek upozoravala fizička lica na opasnosti od uzimanja kredita u stranim valutama.

Zbog toga se Finansijska nadzorna ustanova (FMA) 2008.izjasnila za zabranu kredita u stranoj valuti za fizička lica.

Konverzijom kredita je obim smanjen za 45 odsto i u proteklih sedam godina je oko 120.000 kredita u francima prebačeno u eure.

Oni koji su i dalje vjerovali u franke, kako ukazuju banke, sada očekuje opasnost stalnog gubitka zbog kursnih razlika.

Međutim eksperti za sada ne znaju na kom nivou će se ustaliti kurs franka, pa i austrijske banke svojim klijentima savjetuju da trenutno sačekaju i ne donose ishitrene odluke.U svakom slučaju savjetuje se kontaktiranje banke i razmatranje svakog slučaja individualno.

Jačanje franka moglo bi, međutim, postati problem za austrijske banke ukoliko dođe do povećanja broja nenaplativih kredita i to prije svega na istoku Evrope.

Najveći obim kredita u francima ima Rajfajzenbank internacional (RBI) u Poljskoj (2,9 miliajrdi eura), zatim slijedi Rumunija (360 miliona eura) i Hrvatska (270 miliona eura).

Erste grupacija ima u Hrvatskoj obim kredita u francima u vrijednosti od 600 miliona eura, ali ne očekuje „značajnice posljedice“.

Odluka Švajcarske ka rastu duga i više austrijskih opština, koje sada traže scenario izlaza iz zaduženosti.

Prema pisanju austrijske štampe čak je 16 opština na teritoriji pokrajine Gornja Austrija pogođeno rastom duga zbog odluke Berna. Samo dugovi grada Linca porašće za 15 miliona eura.

Na kriznoj sjednici gradskog senata Linca razmatrano je dalje djelovanje u vezi obveznice u francima koja treba da se isplati 2017.u visini od 97,5 miliona eura.

Povećanjem kursa franka su dugovi Linca porasli za oko 15 miliona eura, što je dodatno otežavajuća okolnost po budžet ovog grada koji je suočen sa finansijskim problemima.

Međutim, nije Linc jedini grad Gornje Austrije pogođen ovim problemom, već ima 15 gradova koji su zaduženi u francima.

Obim kredita u francima gradova Gornje Austrije procjenjuje se na oko 200 miliona eura. Pokrajinske vlasti nisu željele da saopšte koje su opštine i gradovi pogođeni rastom kursa franka.

"Ima i malih i većih opština od kojih su neke uzele kredite u visini od samo 100.000 eura za sanaciju zgrada", objasnio je Rihard Held iz vlasti grada Linca.

Iz parlamentarnog upita iz 2011.godine 24 opštine su uzele jedan ili više kredita u francima, od kojih je osam u međuvremenu vratilo pozajmljeni novac. Par mjeseci kasnije su pokrajinske vlasti uvele zabranu finansijskih spekulacija za gradove i opštine, i generalno poslove sa stranim valutama.