Nastavljeni sukobi u Donjecku: Poginula tri ukrajinska vojnika

"Situacija tamo je veoma teška. Ima stalnih napada i pokušaja napada, ali vojna komanda stalno šalje pojačanja", rekao je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko na konferenciji za novinare
1 komentar(a)
Dim u blizini donjeckog aerodroma, Foto: Reuters
Dim u blizini donjeckog aerodroma, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2015. 16:55h

U sukobima na istoku Ukrajine poginula su tri vojnika, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici, dok borbe oko aerodroma u Donjecku i dalje traju.

Sukobi koji proteklih dana bjesne između ukrajinske vojske i proruskih snaga oko aerodroma u Donjecku i danas su nastavljeni, a ukrajinska vojska tvrdi da brani svoje položaje uprkos izjavama predstavnika proruskih snaga da su preuzeli kontrolu nad aerodromom.

Vojni savjetnik čelnika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Valentin Motuzenko izjavio je da se u ranim poslijepodnevnim satima pojačala vatra iz haubica i višecjevnih bacača po aerodromu i da ukrajinske snage bezbjednosti pokušavaju da vrate ranije napuštene pozicije na aerodromu Donjeck, prenio je TAS S.

"Situacija tamo je veoma teška. Ima stalnih napada i pokušaja napada, ali vojna komanda stalno šalje pojačanja", rekao je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko na konferenciji za novinare.

Lisenko je rekao da su tri ukrajinska vojnika poginula, dok je 18 ranjeno tokom proteklog dana, čime se bilans žrtava među vojnicima od četvrtka popeo na devet.

U sukobima, od četvtka, poginulo je i najmanje pet civila.

Pres služba ministarstva odbrane samoproglašene DNR, saopštila je da su ukrajinske snage tokom noći izvele više napada koristeći različito oružje na obodu Donjecka, Gorlovke i više gradova i sela u samoproglašenoj republici.

U saopštenju se, takođe, navodi da je bilo pokušaja oružanih snaga Ukrajine da koriste subverzivne grupe, ali da su proruske snage te pokušaje spriječile, izvijestila je Donjecka novinska agencija.

U međuvremenu, ukrajinski bezbjednosni zvaničnici su izvijestili o 82 napada proruskih snaga u protekla 24 sata.

Nije poznato da li je najnovijim bilansom poginulih vojnika obuhvaćen i incident koji se dogodio na kontrolnom punktu u Lugansku u petak, naveo je AFP.

Stariji muškarac, koji se predstavio kao lokalni žitelj, predao je vojnicima na kontrolnom punktu teglu od tri kilograma meda i zahvalio im se na službi koju obavljaju prije nego što se udaljio.

Tegla je kasnije eksplodirala, usmrtivši jednog i ranivši tri vojnika što je prvi takav incident od početka sukoba na istoku Ukrajine u aprilu 2014.

Dok su oko aerodroma danas trajale borbe, Lisenko je, takođe, rekao da Rusija povećava svoje vojno prisustvo duž ukrajinske granice.

On je rekao da je oružje, poput bacača plamena "TOS-1", raketnih sistema "C300" i raketnih lansera "smerč" i "uragan", primijećeno u blizini ruskog grada Rostov na Donu blizu granice i da je periodično pomjerano u Ukrajinu radi napada.

Rusija snažno demantuje slanje oružja i vojnika na istok Ukrajine.

Aerodrom u Donjecku pao pod kontrolu ukrajinskih snaga u maju 2014, koje su u više navrata odbijale pokušaje proruskih snaga da ih odatle potisnu.

Najnoviji napadi predstavljaju kršenje sporazuma o prekidu vatre koji je uz posredovanje Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) postignut u septembru u Minsku.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, bilans žrtava oružanog konflikta na istoku Ukrajine prešao je cifru od 4.800 poginulih.

Bonus video: