NASTAVLJENA DJELIMIČNA MOBILIZACIJA

Kijev jača vojsku i na jugoistoku

"Ruska agresija se nastavlja. Značajno su pojačali intenzitet vatre", rekao je sekretar Nacionalnog vijeća odbrane Oleksandar Turčinov, dodajući da je 8,5 hiljada pripadnika ruskih regularnih snaga raspoređeno u istočnoj Ukrajini
0 komentar(a)
Ukrajina, ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2015. 21:09h

Ukrajinski parlament izglasao je odluku da ojača linije ukrajinske vojske na jugoistoku države i da nastavi djelimičnu mobilizaciju, nakon upozorenja službe bezbjednosti da su proruske snage povećale vojnu aktivnost na tom području.

"Ruska agresija se nastavlja. Značajno su pojačali intenzitet vatre", rekao je sekretar Nacionalnog vijeća odbrane Oleksandar Turčinov, dodajući da je 8,5 hiljada pripadnika ruskih regularnih snaga raspoređeno u istočnoj Ukrajini, prenijela je agencija Rojters.

Turčinov je naveo da su u najžešćoj vatri ove godine ubijena dvojica ukrajinskih vojnika, kao i da je 129 puta pucano sa položaja proruskih snaga.

Upozorenje Turčinova došlo je dan nakon granatiranja autobusa sa civilima, u kojem je poginulo 12 osoba, a Kijev je okrivio proruske snage za taj napad, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u srijedu kategorično zahtijevao da OEBS detaljno istraži taj događaj.

Ukrajinski parlament podržao je dekret predsjednika Petra Porošenka o zamjeni vojnika na frontu, dovođenju rezervnog sastava i sprovođenju djelimične mobilizacije.

Turčinov je ocijenio da postoji hitna potreba za jačanjem vojnih snaga do nivoa koji garantuje adekvatno reagovanje na pretnje po nacionalnu bezbjednost Ukrajine.

Preporučujemo za Vas