Francuska: Polemike o sahrani braće Kuaši i Kulibalija

Još se ne zna ni gdje će biti sahranjeni jer ima strahovanja da bi njihovi grobovi mogli postati mesta hodočašća islamista
60 pregleda 6 komentar(a)
braća Kuaši, Foto: Reuters
braća Kuaši, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2015. 12:48h

Trojica francuskih džihadista, ubijenih poslije terorističkih napada prošle nedjelje u Parizu, neće biti sahranjena prije no što se završi istraga tih napada, piše danas pariski list Figaro.

Još se ne zna ni gdje će biti sahranjeni jer ima strahovanja da bi njihovi grobovi mogli postati mesta hodočašća islamista.

"Tijela trojice terorista još su u mrtvačnici dok traje istraga", saopštile su vlasti opštine Damarten-an-Goel, kod Pariza, gdje su ubijena braća Said i Šerif Kuaši, koji su prošle srijede napali satirični nedjeljnik "Šarli ebdo" i ubili 12 osoba.

Po navodima vlasti, odluku o mjestu gdje će islamisti biti sahranjeni, treba da donese državni tužilac, a pravila o sahranjivanju su stroga, piše Figaro.

Pravila nalažu da pokojnik bude sahranjen u mjestu prebivališta ili mjestu smrti, dok je sahrana u inostranstvu moguća samo u slučaju da postoji odgovarajući međudržavni sporazum.

Zvaničnici mjesta prebivališta braće Kuaši naveli su da još ništa ne znaju jer porodica nije ni podnijela zahtjev za sahranu. Zvaničnici kažu da bi "ipak više voljeli da budu sahranjeni negdje drugde".

To je navela i opština gdje su teroristi ubijeni, dodajući da će obezbijediti grobna mjesta ako bude primorana, i to "nerado".

Iste primedbe su imale opštine u kojima je živio i ubijen treći džihadista Amedi Kulibali.

Figaro je na kraju podsjetio na sahranu dižihadište Muhameda Meraha u Tuluzu 2012. godine. Gradske vlasti u strahu da njegov grob postane mjesto hodčašća islamista učinio je sve da ne bude sahranjen u

Tuluzu. Na kraju je Merah ipak tu sahranjen, poslije intervencije tadašnjeg predsjednika Francuske Nikole Sarkozija.

Merah je u tri napada ubio tri vojnika i četvoro Jevreja, ukjučujući troje djece, a rekao je da je počinio te zločine u ime Al Kaide.