"GLEDAMO SVOJA POSLA"

Poljska: Ne prijeti nam napad Rusije

Poljski ministar odbrane dodao je da je od vrhovnog vojnog komandanta NATO, američkog generala Filipa Bridlava, tokom niza susreta dobio garancije da će plan manevara i vojnih vježbi NATO ove godine biti još intenzivniji nego prošle
0 komentar(a)
Tomaš Šemonjak, Foto: Reuters
Tomaš Šemonjak, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2015. 09:53h

Ministar odbrane Poljske Tomaš Šemonjak izjavio je da njegovoj zemlji ne prijeti napad Rusije, i da Poljska, kao članica NATO, "gleda svoja posla".

Šemonjak je na poljskoj TVN24 odbio tvrdnje Andreja Ilarionova u intervjuu poljskom listu "Žečpospolita" u kojem je taj bivši savjetnik Vladimira Putina tvrdio da je neizbježan napad Rusije na Poljsku, da je to samo pitanje vremena, i da najverovatnije predstoji u naredne dve godine, u okviru navodnog plana Kremlja da destabilizuje neke odabrane zemlje.

"Takvim mišljenjima treba pristupati mirno i izuzetno oprezno. Ne prijeti nam napad (Rusije), članica smo NATO i dužni smo da gledamo svoja posla - da brinemo o svojoj bezbjednosti", kazao je Šemonjak informativnom kanalu privatne poljske TVN.

Poljski ministar odbrane dodao je da je od vrhovnog vojnog komandanta NATO, američkog generala Filipa Bridlava, tokom niza susreta dobio garancije da će plan manevara i vojnih vježbi NATO ove godine biti još intenzivniji nego prošle.

I Šemonjak je, kao i šef poljske diplomatije Gžegož Šetina, demantovao da bi Poljska mogla da na terenu vojno pomogne zapadnu koaliciju protiv Islamske države.

"Podržavamo je politički, ne vojno. Nema govora o slanju vojnika. Od nas to niko ni ne očekuje", rekao je Šemonjak.

Preporučujemo za Vas