Tusk: Protiv terorizma jedinstvenom bazom podataka o avio putnicima

Evropski parlament je prošle godine odbio inicijativu za stvaranje jedinstvene baze podataka sa obrazloženjem da bi to ugozilo privatnost građana, ali su nedavni teroristički napadi u Parizu dovele do njenog obnavljanja
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2015. 07:18h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk založio se da se u cilju suzbijanja terorizma uspostavi objedinjena baza podataka o putnicima u aviosaobraćaju.

"Ukoliko ne budemo vodili sveobuhvatnu bezbjednosnu politiku, dovešćemo u pitanje slobode koje smo ostvarili", rekao je Tusk poslanicima na plenarnom zasjedanju u Strazburu.

On se snažno založio za formiranje jedinstvene baze podataka (PNR) sa podacima o svim putnicima koji dolaze i odlaze iz EU, koja bi bila na raspolaganju bezbjednosnim službama EU, ali i Sjedinjenih Američkih Država i olakšala praćenjeg pripadnika takozvane Islamske države i ostalih terorističkih organizacija.

"Ako ne budemo imali jedinstvenu evropsku PNR, završićemo sa 28 nacionalnih, sa puno rupa i zakrpa u bezbjednosnom sistemu", poručio je Tusk poslanicima.

Evropski parlament je prošle godine odbio inicijativu za stvaranje evropske PNR sa obrazloženjem da bi to ugozilo privatnost građana, ali su nedavni teroristički napadi u Parizu dovele do njenog obnavljanja.

Iz Evropske komisije je prošle nedjelje rečeno da će EK "svom težinom" zaleći za stvaranje jedinstvene baze podataka.

Prema Interpolovim procjenama, na strani ISIL se u Iraku i Siriji bori oko 2.500 do 3.000 građana EU.

Bonus video: