Ministri EU: Revizija Šengen zone od 1. februara

Evropska unija će uvesti dodatne temeljite mjere za sprječavanje šverca oružja, onemogućavanje ekstremističke indoktrinacije internetom, osjetno pospješiti razmjenu obavještajnih informacija i podataka
0 komentar(a)
EU, Evropska unija, Foto: Shutterstock
EU, Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2015. 15:36h

Evropska unija mora uvesti hitan nadzor spoljnih granica šengenskog prostora radi "temeljitog uvida u kretanje određenih putnika", što je jedna od mjera za osujećenje namjera terorista da počine atentate i zločine u EU, zaključak je zasjedanja ministara unutrašnjih poslova Unije u Parizu.

Evropska komisija je danas u Briselu istovremeno stavila do znanja da će od 1. februara biti temeljito ispitano kako se dosad sprovodio režim bez granica unutar Šengena, a italijanski mediji javljaju da vlada u Rimu ne želi da se ozbiljnijije mijenja sloboda kretanja unutar Šengenske zone, na čemu naročito insistiraju Francuska i Španija.

Ministri EU su naglasili da je prevashodno "nužno sagledati i iskoristi postojeća pravila Šengena, koja zahtjevaju da sve članice EU moraju potpuno provjeriti isprave putnika na spoljnim granicama Unije".

To je navedeno u Briselu i Parizu objavljenoj zajedničkoj izjavi ministara jedanaest zemalja EU, koji su na sastanku zajedno s američkim i kanadskim kolegama, naglasili nužnost tijesne zajedničke bitke protiv terorizma i podvukli da je zato nužno izmijeniti pravila zone Šengena.

Na pitanje da li bi temeljitije promjene pravila Šengena značile da se do daljnjeg odlaže uvođenje šengenskog bezviznog režima za nove kandidate iz zemalja izvan Unije, zvaničnici u Evropskoj komisiji su rekli da o tome jednoglasno odlučuju sve članice EU, a saglasno procijeni da li su za to potpuno ispunjeni svi uslovi.

Takođe je ukazano na to da članice zone Šengena mogu u određenim vanrednim situacijama kad bi bila ugrožena unutrašnja ili spoljna bezbjednost, ponovo uvesti kontrolu na unutrašnjim granicama.

U zajedničckoj izjavi ministara EU, SAD i Kanade "najoštrije se osuđuju strašni i kukavički napadi terorista" u Parizu i naglašava riješenost da se "ojača dijalog kako se teroristima ne bi dozvolilo da siju mržnnju, strah i podjele u našim društvima".

Otud će između EU, SAD i Kanade, naglašeno je, biti "osnažena operativna saradnja naših službi, kao i službi bitnih partnera".

Evropska unija će uvesti dodatne temeljite mjere za sprječavanje šverca oružja, onemogućavanje ekstremističke indoktrinacije internetom, osjetno pospješiti razmjenu obavještajnih informacija i podataka.

Posebno hitno je, prema zaključku ministara, uvesti jedinstven evropski registar popisa putnika-Pašenger Notification Register(PNR), što bi omogućilo razmjenu informacija o i avionskim putnicima između država EU, uz jamčenje zaštite ličnih podataka.

Jedinstveni registar PNR će koristiti prvenstveno avionske kompanije da bi se pouzdano utvrdili lični podaci putnika, adrese, brojevi telefona, pravci i letovi kojima putuju, kao i sredstvo plaćanja avionske karte, izbor hrane u avionu, što može biti od koristi da se utvrdi vjeroispovijest putnika, kao i podaci o njegovom zdravstvenom stanju.

Evropski parlament, u kojem je dosad bilo dosta primjedbi na sadržinu registra PNR, danas će raspravljati o njegovom usvajanju.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je naglasio da su ministri EU "uvjereni u nezamjenljivu korisnost korišćenja ovog oruđa, u ravni Evrope, da bi se ušlo u trag onima koji idu na poprišta terorističkih operacija da se bore, odande se vraćaju, kao i da se uhvatimo u koštac sa svim organizovanim terorističkim mrežama".

Registar PNR će biti od bitne koristi i za suzbijanje teškog međunarodnog ili nadnacionalnog kriminala, stavio je do znanja Kaznev, rekavši da će se snažni napori u članicama EU uložiti i u sprječavanju posjedovanja ilegalne trgovine oružjem.

Bonus video: