Rojters: Bumedijen prošle nedjelje napustila Francusku i otputovala u Siriju

Ajat se sumnjiči da je pomagala Kulibaliju u ubistvu policajke na jugu Pariza u četvrtak, ali i tokom opsade jevrejskog marketa
0 komentar(a)
Ajat Bumedijen, Foto: Twitter
Ajat Bumedijen, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.01.2015. 20:52h

Sa oružjem u rukama i u crnoj mantiji od glave do pete - to je slika trenutno najtraženije žene u Francuskoj - Ajat Bumedijen.

26-godišnjakinja je partnerka Amedija Kulibalija, jednog od tri napadača koji su stradali juče u okršaju sa policijom, nakon tri dana haosa u Francuskoj.

Fotografiju je prvo objavio Le Monde, nakon što se njeno ime pojavilo kao "ključ" u toku krvave drame u jevrejskom supermarketu u Parizu.

Na policijskoj fotografiji koja je nastala 2010. godine, kada ju je policija ispitivala o Kulibaliju, vidi se žena pospanih očiju, braon kose, sa otkrivenim licem.

Sada, policija je označava kao "naoružanu i opasnu" osobu.

Ajat se sumnjiči da je pomagala Kulibaliju u ubistvu policajke na jugu Pariza u četvrtak, tokom velike potrage za braćom koja su dan ranije napravila masakr u redakciji satiričnog lista "Šarli Ebdo".

Policija takođe sumnja da je zajedno sa svojim partnerom učestvovala u držanju taoca u jevrejskog supermarketa, iako zvanično nije identifikovana među stradalim i ranjenima.

Međutim, Rojters je večeras, pozivajući se na izvore upućene u potragu, objavio da je Bumedien prošle nedjelje napustila Francusku i da je otputovala u Siriju preko Turske.

"2. januara, žena koja odgovara opisu Bumedien otišla je iz Madrida za Istanbul“, kazao je izvor za Rojters i dodao da je bila u društvu jednog muškarca i imala povratnu kartu za 9. januar, ali da se nije ukrcala u avion za povratak. Kazao je da su m turske vlasti nagovijestile da je prešla granicu sa Sirijom 8. januara.

Policija je saopštila da je ona osumnjičena za saučesništvo u napadu na jevrejsku radnju i ranijem ubistvu policajke i opisala ju je kao „naoružanu i opasnu“.

"Sve naše službe su fokusirane na lociranju ove osobe“, kazao je šef policije Žan Mark Falkon za televiziju BFM-TV.

Bumedijen i četvoro njene braće usvojeni su nakon što im je majka preminula. Njen otac nije bio u mogućnosti da se stara o djeci.

2009. godine "vjenčala" se sa Kulibalijem na religioznoj ceremoniji, iako takve zajednice nijesu zakonski priznate u Francuskoj. Par je živio u skromnom apartmanu u predgrađu Pariza.

Le Parisien piše da je ostala bez posla kasirke jer je insistirala na nošenju nikaba.

Bumedijen je u društvu Kulibalija išla nekoliko puta u centralnu Francusku kako bi vježbali pucanje, što je zabilježeno na nekoliko fotografija koje je objavio Le Monde.

Njeno porijeklo nije poznato, a trenutno je traži više od hiljadu policajaca.

Bonus video: