Džihadisti u Austriji pod strogom prismotrom

U Austriji se trenutno nalazi 67 povratnika iz rata u Siriji i Iraku, koji su se borili na strani Islamske države.Protiv tih osoba je podnijeta prijava i one se nalaze pod prismotrom naldženih službi
2 komentar(a)
Beč, Foto: Shutterstock
Beč, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2015. 13:50h

Austrijske vlasti, zbog terorističkih napada u Francuskoj, pojačale su nadzor nad povratnicima iz džihada, potvrdila je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner.

U Austriji se trenutno nalazi 67 povratnika iz rata u Siriji i Iraku, koji su se borili na strani Islamske države.Protiv tih osoba je podnijeta prijava i one se nalaze pod prismotrom naldženih službi.

"U Austriji vidim apstraktno višu opasnost od terorizma. Mi posmatramo sada svakog džihadistu detaljno", naglasila je Mikl-Lajtner u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh".

"Mi djelujemo bez ikakve tolerancije protiv džihadista, protiv kriminalaca, koji su spremni da ubijaju, to jest ovde primjene nasilje - podvukla je ona ističući da je svaki borac, koji se vratio iz Sirije, u fokusu nadležnih organa, i protiv njega je podnijeta prijava.

Prema Službi za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) džihadisti-povratnici predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbjednost. Državno tužilaštvo vodi istragu zbog sumnje podrške terorističkog udruženja. Nakon atentata u Francuskoj BVT i policija su povećale bezbjednost potencijalno ugroženih objekata, a među njima su medijske kuće, ali i zdanja koja imaju vezu sa Francuskom.

Mikl-Lajtner najavila je da će učestvovati na sastanku ministara unutrašnjih poslova u Parizu, dodajući da je važno posebno sada da se pokaže odlučnost u borbi za slobodu i toleranciju. Ekspert za terorističke organizacije Udo Štajnbah je uvJeren da tragedija iz Francuske ne bi bila moguća u Austriji jer su nadležne službe "bolje postavljene". On je ukazao da napadi u Parizu nisu nikakav novi oblik terorizma, već je pokrenut novi "rat kultura".

Bonus video: