Na istoku Ukrajine poginula četiri vojnika i dva civila

Lisenko je danas optužio proruske separatiste da pribjegavaju provokacijama
1 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Reuters
Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2015. 13:29h

Šest osoba, među kojima su četiri ukrajinska vojnika i dva civila, poginulo je u posljednja 24 časa u borbama na istoku Ukrajine.

"U 24 časa izgubili smo četiri vojnika, a osam je povrijeđeno", rekao je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko na konferenciji za novinare.

Ovo je najveći broj nastradalih ukrajinskiuh vojnika od 9. decembra kada je zaključeno novo primirje na istoku zemlje. Lisenko je danas optužio proruske separatiste da pribjegavaju provokacijama i da minobacačima i raketnim bacačima tipa Grad gađaju položaje ukrajinske vojske. Gradska uprava Donjecka, uporišta pobunjenika na istoku zemlje, je sa svoje strane saopštila da je dva civila ubijeno a sedam povrijeđeno u artiljeriskim napadima vojske na sjeverozapadne kvartove grada. Takođe navodi da je uništen veliki broj zgrada. Istovremeno su u toku intenzivne diplomatske aktivnosti za obnavljanje mirovnog procesa na istoku Ukrajine gdje je u sukobima od aprila ubijeno preko 4.700 ljudi. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio je krajem decembra da će se 15. januara u Astani, glavnom gradu Kazahstana, održati sastanak sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i uz prisustvo francuskog predsjednika Fransoa Olanda i njemačke kancelarke Angele Merkel. Merkel je juče rekla da još treba da se potvrdi taj datum. Jedan ukrajinski zvaničnik rekao je da će ministri spoljnih poslova te četiri zemlje danas razgovarati telefonom.

Bonus video: