Zbog napada na "Šarli ebdo", povećan nivo bezbjednosti u Evropi

Ministar unutrašnjih poslova Italije rekao je da nema konkretnih prijetnji niti sumnji na moguće teroristicke napade, ali da su bezbjednosne mjere pojačane u blizini "osjetljivih" francuskih, američkih i jevrejskih ciljeva
0 komentar(a)
Šarli ebdo, Foto: Reuters
Šarli ebdo, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2015. 11:16h

Italija i Španija pojačale su danas nivo bezbjednosti, poslije napada na francuski satirični list Šarli ebdo, u kojem su teroristi ubili 12 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Italije, Anđelino Alfano, rekao je da nema konkretnih prijetnji niti sumnji na moguće teroristicke napade, ali da su bezbjednosne mjere pojačane u blizini "osjetljivih" francuskih, američkih i jevrejskih ciljeva.

Prema njegovim riječima, Islamska država smatra Rim sjedištem hrišćanstva, što bi ga moglo učiniti "metom" te grupe.

Papa Franja osudio je napad, rekavši da takvo nasilje nikada ne može biti opravdano, prenosi Tanjug.

Skup solidarnosti s ubijenim kolegama, italijanski novinari zakazali su za četvrtak, ispred italijanske ambasade.

Mjere bezbednosti pojačane su i u Španiji, čija je medijska grupa Prisa, koja izdaje najčitaniji list Pais, evakuisala sjedište svoje redakcije u Madridu, jer je primila sumnjivi paket, za koji se kasnije ispostavilo da nije opasan.

Ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez Diaz, saopštio je da je nivo bezbjednosti podignut i da španska vlada razmenjuje informacije s Francuskom.

On je kazao da su ove mjere uvedene samo iz predostrožnosti i da nema naznaka da se u Španiji sprema napad sličan onom u Parizu.

Austrija je, poslije terorističkog napada na redakciju francuskog magazina Šarli ebdo u Parizu, preduzela mjere bezbjednosti.

Češkoj ne prijeti opasnost

Češka neće pojačati mjere bezbjednosti nakon terorističkog napada na satirični nedjeljnik “Šarli Ebdo” u Parizu, dok će susjedna Poljska, koja takođe nema brojnu islamsku zajednicu, solidarnost iskazati većim angažovanjem u borbi protiv Islamske države.

Da Češkoj ne prijeti neposredna opasnost terorističkog napada od islamskih terorista procijenila je češka Bezbjednosna informativna služba.

"Činimo maksimum da saznamo da li negdje neki radikal koji se borio u inostranstvu i tamo je obučen i stekao iskustva ulazi na našu teritoriju. U ovom trenutku nemamo informacije da je naša država izložena takvoj prijetnji", rekao je češkom radiju portparol BIS Jan Šubrt.

"U vezi smo sa partnerima u Francuskoj. Za sada zaista ne treba dizati paniku. U prilog nam ide i to sto je naša islamska zajednica mala i mirna. Kod nas je trenutno sasvim drugačija situacija nego u Njemačkoj, Francuskoj ili drugim evropskim zemljama. Jednostavno kod nas muslimanska zajednica ne iskazuje nikakve elemente radikalizacije", kazao je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Centrala čeških islamskih zajednica i udruženja najoštrijim riječima je osudila sinoć ubistvo 10 novinara pariskog nedjeljnika i dvojice policajaca kao teroristički akt koji ne može da ima nikakve veze sa islamom.

Šef diplomatije susedne Poljske, Gžezgož Shetina osudio je napad islamskih fanatika na satiričare i karikaturiste u Parizu i kazao poljskim novinarima nakon susreta sa šefom američkog Stejt departmenta Džonom Kerijem da će Poljska reagovati većim angažovanjem u koaliciji protiv Islamske države.

"Poljska će dati još veću podršku koaliciji koja se bori protiv džihadista iz Islamske države. Konkretne odluke biće saopštene u februaru na zasjedanju ministara odbrane članica NATO u Briselu," kazao je Shetina, javljaju danas poljski mediji.

Shetina je dodao da je Poljska otvorena da razgovara i o direktnom vojnom uključivanju u akcije koalicije protiv ID u Sriji i Iraku.

"Znamo koliko je to važno. Znamo da bezbjednost nije samo regionalna nego je globalna. Gledamo na to kao na zajedničku odgovornost za zajednički svijet", rekao je Shetina.

Bonus video: