Erdogan: Turska protiv kvalifikacije genocida nad Jermenima

Istoričari procjenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata u Turskoj, što mnogi ocjenjuju kao prvi genocid u 20. vijeku
1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2015. 09:08h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će se Turska "aktivno protiviti" kampanji da zemlja prizna genocid nad Jermenima 1915. godina, čija će 100-godišnjica biti obilježena u aprilu.

"Ministarstvo inostranih poslova i nadležne institucije će se aktivno boriti protiv tih navoda", rekao je Erdogan u govoru turskim ambasadorima okupljenim u Ankari.

Jedna od sjednica godišnje konferencije turskih ambasadora posvećena je definisanju strategije protiv napora Jermena i jermenske zajednice u Turskoj da Ankara prizna genocid. Erdogan je prošle godine, uoči 99. godišnjice stradanja Jermena, uputio saučešće porodicama žrtava, što je prvi takav potez jednog turskog zvaničnika povodom događaja u Turskoj 1915. godine. Istoričari procjenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata u Turskoj, što mnogi ocjenjuju kao prvi genocid u 20. vijeku.

Turska navodi da je ubijeno 500.000 Jermena. Turska negira da je riječ o genocidu i tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali zapravo žrtve građanskog rata i nemira poslije raspada Otomanskog carstva, što je dovelo do gubitaka na obje strane.

Komemoracije povodom masakra nad Jermenima održavaju se svake godine 24. aprila.

Bonus video: