Najniži kurs eura u zadnjih devet godina

Pad kursa eura je, između ostalog, izazvan i strahom da bi Grčka mogla izaći iz eurozone
51 pregleda 0 komentar(a)
euro, Foto: Beta/AP
euro, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.01.2015. 08:05h

Vrijednost eura juče je na međunarodnim deviznim tržištima pala na najniži nivo u odnosu na dolar u posljednjih devet godina.

Analitičari tvrde da su razlozi za pad kursa eura strah investitora da će stopa inflacije u eurozoni skliznuti u negativno područje zbog čega bi Evropska centralna banka (ECB) mogla dodatno štampati novac (kvantitativno popuštanje) i reakcija tržišta na situaciju oko potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone.

Kurs eura juče pao je u odnosu na dolar za 1,2 odsto i iznosio je 1.1864 dolara, što je najgori pokazatelj od marta 2006. godine, prenio je Rojters.

Američki dolar jača u odnosu na većinu valuta, izuzev japanskog jena.

Pad vrijednosti eura uslijedio je nakon komentara predsjednika ECB-a Marija Dragija koji je nagovijestio da bi banka mogla uskoro početi sa kvantitativnim popuštanjem. Mada je ECB, kako podsjeća BBC, već smanjila kamatne stope na rekordno nizak nivo i kupila obveznice nekih privatnih kompanija, program kvantitativnog popuštanja opštih razmjera još nije uveden. Međutim, u petak Dragi je u intervjuu za jedan njemački list nagovijestio da bi ECB mogla uskoro početi sa politikom kupovine državnih obveznica po uzoru na centralne banke u SAD-u, Velikoj Britaniji i Japanu. Pad vrijednosti eura poklopio se sa podacima koji pokazuju da je inflacija u Njemačkoj u decembru pala na najniži nivo u posljednjih pet godina.

Naime, prema juče objavljenim podacima njemačkog Federalnog zavoda za statistiku godišnja inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji u decembru je pala na 0.1 odsto. Ta cifra je manja od 0,2 odsto koliko su u anketi za Rojters i Blumberg predviđali analitičari i ekonomisti.

Potrošačke cijene su takođe blizu stagnacije zbog čega političari i ekonomisti sve glasnije upozoravaju na deflacijske trendove „koji se sa periferije približavaju jezgru EU“. „Njemačka inflacija je u decembru skoro dostigla tačku smrzavanja. Negativna inflacija u eurozoni će dodatno pojačati pozive da ECB krene sa kvantitativnim popuštanjem“, komentarisao je za Blumberg ekonomista Marko Vagner.

Bonus video: