Kijev: Ranjena tri ukrajinska vojnika. Vlasti Donjecka: Novogodišnja noć protekla mirno

50 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Beta-AP
Ukrajina, vojska, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.01.2015. 18:49h

Proruske snage u Ukrajini izvele su tokom noći sporadične napade na vladine snage ranivši tri vojnika, saopštila je vojska u Kijevu.

Vlasti u Donjecku, pak, navode da je novogodišnja noć protekla mirno, a istovremeno ukrajinski predsjednik Petro Porošenko poručuje sunarodnicima da 2015. neće biti laka godina.

Ukrajinska vojska je saopštila da su proruske snage izvele nekoliko napada minobacačima i oružjem malog kalibra na ukrajinske položaje na istoku zemlje, prenosi Rojters.

"Novogodišnja noć u zoni antiterorističkih operacija nije bila mirna", navodi se u saopštenju, a portparol vojske u Kijevu Andrej Lisenko rekao je novinarima da su tokom protekla 24 sata tri ukrajinska vojnika ranjena u granatiranju.

Ruska agencija Tas s, međutim, prenosi da su vlasti u Donjecku na istoku zemlje saopštile da je Novogodišnja noć u tom regionu prošla bez pucnjave.

Istovremeno, Porošenko, koji je priznao da Kijevu nedostaju vojna sredstva da bi povratio teritoriju koja mu je silom oduzeta, rekao je danas u novogodišnjoj poruci Ukrajincima da su prošli kroz najgoru godinu otkako je završen Drugi svjetski rat 1945.

Upozorivši, u poruci objavljenoj na predsjedničkom vebsajtu, da 2015. neće biti laka, on je izrazio očekivanje da će ona ostati upisana u analima kao godina u kojoj će Ukrajinci primijeniti duboke reforme koje joj otvaraju put ka EU.

U međuvremenu, vlasti u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj republici su saopštile da je ponovo uspostavljeno snabdijevanje električnom energijom u toj oblasti na istoku Ukrajine nakon što je, kako navode, sabotažom Kijeva to snabdijevanje bilo prekinuto, prenosi agencija Tas s.

"Situacija sa snabdijevanjem električnom energijom je sada pod punom kontrolom", rekao je načelnik centra za kontrolu snabdijevanja električnom energijom u samoproglašenoj Narodnoj Republici Lugansk Aleksandar Drobot.

Juče je snabdijevanje strujom u sjeverenim distrktima Luganska bilo prekinuto tokom nekoliko sati, a ministarstvo državne bezbjednosti Luganska je saopštilo da ne isključuje mogućnost terorističkih akata u cilju destabilizacije situacije u Lugansku u Novogodišnjoj noći, podsjeća ruska agencija.

Lider Luganska Igor Plotnicki je, u međuvremenu, rekao da je riječ o aktu sabotaže od strane Kijeva i da postoji mogućnost da je to učinjeno uz podršku lokalnih oružanih formacija, navodi ruska agencija.

Bonus video: