NA POGRANIČNOJ PLANINI

Nekoliko hiljada Čeha i Slovaka zajedno čekaju Novu godinu

"Priroda je ovdje predivna. Dolazimo da pogledamo i vatru. Ovdje se srijeću dobri ljudi, Česi i Slovaci, svi zajedno. Tako bi i trebalo da bude", kazala je češkim medijima jedna Slovakinja koja kao i mnogi drugi ima doo porodice s češke strane granice
66 pregleda 7 komentar(a)
Češka, Slovačka, Foto: Shutterstock
Češka, Slovačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.12.2014. 18:27h

Nekoliko hiljada Čeha i Slovaka tradicionalno dočekuje Novu godinu na pograničnoj planini Velka Javoržina u Bijelim Karpatima kao simbolični znak neslaganja s raspadom zajedničke domovine - Čehoslovačke. 

I ove godine se nekoliko hiljada ljudi i s češke i slovačke strane granice uspjelo do vrha, gdje su zapalili tradicionalnu vatru češko-slovačkog bratstva i prijateljstva. 

"Priroda je ovdje predivna. Dolazimo da pogledamo i vatru. Ovdje se srijeću dobri ljudi, Česi i Slovaci, svi zajedno. Tako bi i trebalo da bude", kazala je češkim medijima jedna Slovakinja koja kao i mnogi drugi ima doo porodice s češke strane granice. 

Ove godine jasno i čisto nebo nagradilo je učesnike ovog neuobičajenog dočeka prekrasnim vidikom pejzaža sa obije strane granice. 

Tradiciju zajedničkog novogodišnjeg paljenja vatre na vrhu Velike Javoržine pokrenuo je 1992. godine kao simbolični otpor podjeli Čehoslovačke nekadašnji češki ministra životne sredine Jozef Vavrouška koji je 1995. godine poginuo tokom planinarske ture u slovačkim Tatrama.

Preporučujemo za Vas