Bugarska se štiti bodljikavom žicom od migranata

Ove godine je u Bugarsku došlo više od 9.500 azilanata iz Sirije, Avganistana i Iraka, objavila je Vlada
0 komentar(a)
ograda, granica, Foto: Shutterstock
ograda, granica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2014. 18:13h

Bugarska će produžiti ogradu od bodljikave žice postavljenu ove godine na granici s Turskom da bi se spriječio dolazak ilegalnih migranata, saopštila je Vlada u utorak.

"Ograda, mada po izgledu nije pozitivan simbol, ipak daje sigurnost objema zemljama - i Bugarskoj i Turskoj", izjavila je zamjenica premijera Meglena Kuneva, dodavši da će ograda biti produžena sa 30 na 130 kilometara.

Postavljena jula ove godine, ograda na sedam mesta sprječava ilegalni prelazak granice, rekla je ona poslije sastanka o mjerama za sprječavanje priliva izbeglica.

Visoka više od tri metra, ograda je napravljena od nekoliko slojeva bodljikave žice na manje preglednom dijelu granice s Turskom koja je ukupno dugačka 274 kilometara.

Bugarska, najsiromašnija zemlja Evropske unije, preplavljena je krajem 2013. dolaskom 11.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije.

Granicu, uz ogradu, čuva 1.500 policajaca, a u unutrašnjosti Bugarske se organizuje prihvatilišta. Ove godine je u Bugarsku došlo više od 9.500 azilanata iz Sirije, Avganistana i Iraka, objavila je Vlada.

Predstavnik Visokog komesarijata UN za izbjeglice, Boris Čhečirkov je danas kritikovao namjeru Vlade Bugarske, rekavši za AFP da ograde prisiljavaju izbjeglice "da krenu još opasnijim putevima".

"EU bi trebalo da otvori granice za izbjeglice i da bolje pomogne zemljama koje ih dočekuju", zaključio je on.

Bonus video: