Porošenko oslobođenim vojnicima: Srećan sam, Novu godinu ćete slaviti sa porodicama

Razmjena zarobljenika jedini je napredak koji je postignut u srijedu, na pregovorima između Kontakt grupe, koju predstavljaju predstavnici Kijeva, OEBS-a, Moskve i proruskih separatista
0 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2014. 11:37h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko primio je ukrajinske vojnika koje su juče oslobodili proruski separatisti, u zamjenu za 222 proruska pobunjenika.

Porošenko je bivše zarobljenike primio na jednom vojnom aerodromu u Kijevu, rano jutros.

"Kao predsjednik i građanin, srećan sam, jer ćete moći da proslavite Novu godinu sa vašim porodicama, kao što sam i obećao", rekao je Porošenko.

To je najveća razmjena zarobljenika od početka sukoba između proruskih separatista i ukrajinske vojske, koji je počeo u aprilu na istoku Ukrajine.

Očekuje se da će danas biti oslobođena i četiri ukrajinska vojnika koja su zarobljena u Lugansku.

Dvije strane juče su razmijenile zarobljenike u regionu Donjecka. Razmjena se dogodila na jednom putu u blizini grada Kostiantnjivka. Zarobljenici su prozivani u grupama po 10, a potom je provjeravan njihov identitet.

Jedan od vojnika odbio je da se vrati u Kijev, rekavši da je ruskog porijekla, i da ne podržava ukrajinsku vojsku na istoku zemlje.

Više stotina zarobljenika već je razmijenjeno prethodnih mjeseci.

Razmjena zarobljenika jedini je napredak koji je postignut u srijedu, na pregovorima između Kontakt grupe, koju predstavljaju predstavnici Kijeva, OEBS-a, Moskve i proruskih separatista.

Nastavak pregovora bio je predviđen za petak, ali je odložen na neodređneo vrijeme.

U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika poginulo je do sada više od 4.700 ljudi.

Bonus video: