Odlične prognoze za britansku ekonomiju: 2030. biće najjača u Evropi

"Rast indijskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) čini se nezaustavljivim", naveo je CEBR, ocjenjujući da će ta ekonomija do 2024. godine biti treća najjača u svijetu
0 komentar(a)
London, šoping centar, Foto: Shutterstock
London, šoping centar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2014. 08:21h

Velika Britanija ide prema tome da 2030. godine nadmaši Njemačku i postane prva ekonomska sila Evrope, pokazali su rezultati analize 30 najsnažnijih privreda u svijetu.

Prema podacima iz istraživanja koje je sproveo londonski Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), smanjivanje broja stanovnika i vjerovatna slabost eura, mogli bi otežati put Njemačkoj da zadrži sadašnji nivo uspjeha.

CEBR kao razlog navodi i rast britanske ekonomije, koja je pretekla francusku i postala peta po snazi privreda svijeta u ovoj godini, prenosi Hina.

"Rast indijskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) čini se nezaustavljivim", naveo je CEBR, ocjenjujući da će ta ekonomija do 2024. godine biti treća najjača u svijetu.

Po analizi, kineska privreda bi 2025. trebalo da zamijeni američku na vodećoj poziciji.

Do 2030. ogroman skok sa sadašnjeg 15. mjesta trebalo bi da napravi i Južna Koreja, čija bi ekonomija, po procjeni CEBR, tada trebalo da bude osma u svijetu, odmah iza njemačke.

Iz CEBR su kazali da će spororastuće evropske ekonomije zaostajati, a azijske, iako se usporava i njihov rast, postajati sve bliže.

"Jedina evropska ekonomija koja stalno raste u toj grupi je švedska. Možda bi i druge evropske zemlje iz toga mogle nešto naučiti", rekli su iz CEBR.

Bonus video: