Erdogan: Turska ima najslobodnije medije u svijetu

Prije dvije nedjelje policija je u raciji pohapsila glavnog urednika visokotiražnog dnevnog lista Zaman i druge pristalice Erdoganovog protivnika, uticajnog propovednika Fehtulaha Gulena koji je u egzilu u SAD
4 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2014. 08:02h

Turska ima najslobodnije medije na svijetu, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, odbacujući tvrdnje da njegova vlast ugrožava slobodu medija.

"Nigde na svijetu nema slobodnijih medija kao u Turskoj, i u potpunosti stojim iza svojih riječi", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare prenijetoj na televiziji.

"Mediji su toliko slobodni u Turskoj da je svako slobodan da iznese uvrede, klevete i da drži rasističke i govore mržnje koji se ne tolerišu u demokratskim zemljama", istakao je predsjednik Turske i dodao da su on i njegova porodica na meti takvih nastupa.

Prije dvije nedjelje policija je u raciji pohapsila glavnog urednika visokotiražnog dnevnog lista Zaman i druge pristalice Erdoganovog protivnika, uticajnog propovednika Fehtulaha Gulena koji je u egzilu u SAD.

Među 27 uhapšenih su policajci, novinari, televizijski producenti i scenaristi. Lišeni su slobode pod optužbom da su "koristili zastrašivanje i druge prijetnje" u namjeri da nasilno preuzmu vlast.

Erdoganova izjava dolazi i nakon današnje odluke suda da oslobodi jednog učenika, uhapšenog zbog navodnog vrijeđanja predsednika.

Taj 16-godišnji srednjoškolac je u srijedu odveden iz škole i zatvoren zbog govora na đačkom protestnom skupu u kojem je navodno rekao da je Erdogan "lopovski vlasnik ilegalne palate".

"Ne možete da tako vrijeđate porodice u drugim državama. Kod nas nema granica vrijeđanju. To ne može da se dogodi u Evropi ili SAD. Evropljani nam zamjeraju kao da se takve stvari ne dešavaju u njihovim zemljama. Niko ne diže glas kad se tamo hapse novinari", rekao je Erdogan.

Bonus video: