Davutoglu: Prljava kampanja EU protiv Turske

Turska policija otpočela je sredinom mjeseca racije u medijima bliskim muslimanskom kleriku Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD, a predsjednik Erdogan rekao je da su one bile dio neophodnog odgovora na "prljave operacije" političkih neprijatelja
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2014. 15:36h

Premijer Turske Ahmet Davutoglu optužio je EU da je, kritikujući hapšenja protivnika premijera Redžepa Tajipa Erdogana, započela "prljavu kampanju" protiv Turske

Nedavna hapšenja 24 osobe, među kojima ima novinara i drugih predstavnika medija, dovela su do zategnutosti u odnosima EU koja je najoštrije osudila njihovo privođenje.

Davutoglu je, na kongresu svoje vladajuće partije u Ankari, kritikovao EU, jer je požurila da osudi taj potez turskih vlasti.

"EU je svoju izjavu poslala tokom praznika. Tom izjavom započela je prljavu kampanju protiv naše vlade", ocijenio je Davutoglu.

"Tom prljavom kampanjom, oni proširuju kampanju klevetanja naše vlade i naše zemlje", dodao je turski premijer.

Turska policija otpočela je sredinom mjeseca racije u medijima bliskim muslimanskom kleriku Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD, a predsjednik Erdogan rekao je da su one bile dio neophodnog odgovora na "prljave operacije" političkih neprijatelja.

Racija je izvršena u 13 gradova širom Turske, uključujući Istanbul, a više od 20 ljudi je uhapšeno, među njima novinari, izvršni direktori, producenti i televizijski pisci bliski Gulenu.

Do hapšenja je došlo par dana poslije donošenja zakona kojim je omogućeno da se privode osumnjičeni na osnovu "osnovane sumnje".

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, osudili su ovu akciju turske policije kao "protivnu evropskim vrijednostima", rekavši da ona "nije u saglasnosti sa slobodom medija, kao ključnim principom demokratije".

Tenzijama je doprinijela i činjenica da su Mogerinijeva i Han, samo nedjelju dana prije hapšenja posjetili Tursku, kako bi razgovarali o pokušajima te zemlje sa se priključi Evropskoj uniji, podsjetio je AFP.

Davutoglu je ponovio svoj stav da hapšenja nemaju nikakve veze sa slobodom štampe, dok je Erdogan ranije, po tom pitanju, poručio EU da "gleda svoja posla".

Većina uhapšenih je oslobođena, ali je u pritvoru, zbog optužbi za terorizam, zadržan šef televizije Samanjolu, naklonjen Gulenu, kao i trojica bivših šefova policije.

Sud je, takođe, izdao nalog za hapšenje samog Gulena.

Bonus video: