Zbog drastičnog pada rublje, svi hrle u šoping u Rusiju

"Stranci sada smjelo sve uzimaju sa polica. Uzgred, svojim očima sam u jednom moskovskom outletu vidjela navalu kineskih turista, koji kupuju garderobu čuvenih svjetskih brendova po prilično pristupačnim cijenama kada se one preračunaju u eure ili dolare," kazala je Golovanova
3 komentar(a)
Rusija, Foto: Beta/AP
Rusija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.12.2014. 12:57h

Rusija se postala centar svjetskog šopinga i to zahvaljujući snažnom padu rublje.

Stranci masovno kupuju poklone za Božić i Novu godinu u Rusiji. Ovdje se ne radi samo o tržnim centrima, već i o Internet prodavnicama. Takođe, nije stvar samo pad ruske valute u odnosu na dolar ili euro, već i to što je ista roba jeftinija u ruskim prodavnicama, nego u državama u okruženju, prenosi Glas Rusije.

Čime ruske radnje privlačnje inostrane kupce, govori za radio Sputnjik, ekonomski analitičar Tatjana Golovanova.

“Sada su Rusi preplašeni i razmišljaju kako pravilno da troše svoj novac, da li je pametno da kupuju devize ili neki vid robe ili da sačekaju i vide kako će se situacija dalje razvijati. A stranci sada smjelo sve uzimaju sa polica. Uzgred, svojim očima sam u jednom moskovskom outletu vidjela navalu kineskih turista, koji kupuju garderobu čuvenih svjetskih brendova po prilično pristupačnim cijenama kada se one preračunaju u eure ili dolare. Zapravo, pristupačnije je sada kupovati u Rusiji, nego u Evropi, a tu konkretno mislim na Italiju. Upravo Milano je ranije bio stecište kineskih kupaca.”

Golovanova takođe primjećuje da su i stanovnici Finske počeli masovno da dolaze u Rusiju zbog jeftinog goriva.

“Prije svega oni kupuju gorivo, kao i elektroniku i kozmetiku. Osim toga, žitelji Finske troše mnogo novca po restoranima. Prema riječima carinika na granici, već su bili zabilježeni dugi redovi automobila. Vjerovatno, svega godinu dana unazad, situacija bi izazivala nedoumicu, šta to ima u Rusiji, čega nema u Finskoj?”

Iz Kazahstana i Bjelorusije takođe dolaze u Rusiju u kupovinu i koriste usluge Internet prodavnica. Kupci iz Kazahstana su kupovinom preko svojih kreditnih kartica prošlog mjeseca potrošili 140 odsto više na internet kupovinu, nego u istom periodu prošle godine, a preko bjeloruskih kreditnih kartica bilježi se 29% više kupovine.

“Gosti iz Kazahstana bukvalno u naletima pustoše ruske prodavnice. Naravno, najprije u gradu Orenburg i na Altaju. Ovi regionu su geografski bliži. Ono što je interesantno je to da, za razliku od Bjelorusa koji kupuju najprije tehniku, građani Kazahstana kupuju stanove, kancelarisjki prostor, automobile", govori Golovanova.

Najvjerovatnije će se situacija izmijeniti poslije Nove godine i interesovanje će spasti. Kada trgovci usklade cijene sa kursom, one neće biti tako privlačne inostranim kupcima, smatra Golovanova.

"Ipak, ovo što sad vidimo je dobro za Rusiju. Kao prvo, naši trgovci mogu da zarade i neće biti mnogo robe koja dugo stoji na policama. Kao drugo, priliv turista, pa neka su to i ljubitelji šopinga koji dolaze na svega par dana - uvijek je pozitivni signal. Jer osim prodavnica, u svakom ruskom regionu ima šta da se vidi. Danas su došli da kupe automobil, a sjutra će doći da grad pokažu prijateljima. I treće, kupovina nekretnina - to je određeni vid investicije u rusku ekonomiju. Da, to nisu krupni holdinzi, ali ipak to što pojedinci ulažu novac u rusku ekonomiju, znači da vjeruju u pouzdanost naše države kao dobru destinaciju za investicije. Uskoro će stići i Nova godina. Nije važno gdje kupuješ poklone i po kojoj cijeni, važno je kome i kako daruješ," smatra Golovanova.

Bonus video: