Tusk: EU da bude odlučna, ali i odgovorna prema Rusiji

"Trebalo bi da danas jasno signaliziramo da smo spremni da podržimo Ukrajinu, uključujući i finansijsku podršku. To smo danas uradili politički, čineći efikasnijim postojeće sankcije Krimu i Sevastopolju", izjavio je bivši poljski premijer koji prvi put predsjedava samitom u Briselu
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2014. 16:19h

Novi predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk založio se danas za "istovremeno odlučnu i odgovornu" strategiju Evropske unije prema Rusiji u ukrajinskom konfliktu.

"Trebalo bi da danas jasno signaliziramo da smo spremni da podržimo Ukrajinu, uključujući i finansijsku podršku. To smo danas uradili politički, čineći efikasnijim postojeće sankcije Krimu i Sevastopolju", izjavio je bivši poljski premijer koji prvi put predsjedava samitom u Briselu.

EU je danas pooštrila sankcije Krimu, uključujući zabranu svih evropskih investicija u znak protivljenja "nezakonitom pripajanju" tog ukrajinskog poluostrva Rusiji.

"Situacija zahtjeva hitnu reakciju, ali nećemo naći dugoročno rješenje za Ukrajinu bez adekvatne i čvrste strategije, istovremeno odlučne i odgovorne prema Rusiji", ocijenio je Tusk.

On je kazao da prema novoj strategiji Ukrajina treba da bude "moderna, stabilna i nezavisna". "Zato će ovi razgovori biti tako važni, ne samo za Ukrajinu, već i za cijelu Evropu", istakao je on.

Na dvodnevnom samitu u Briselu ne očekuje se uvođenje novih sankcija Rusiji, napominje Frans pres.

Tusk koji je 1. decembra preuzeo funkciju predsjednika Evropskog savjeta, istakao je da mu je ovo 48. evropski samit.

"Možda sam jedan od najiskusnijih za stolom, ali se pomalo osjećam kao početnik koji ima tremu", našalio se Tusk.

Bonus video: