Netanijahu: Evropa nije naučila ništa iz holokausta

"U Luksemburgu je Evropski sud skinuo Hamas sa liste terorističkih organizacija. Hamas koji je počinio bezbrojne ratne zločine i bezbrojne terorističke akte"
13 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2014. 07:30h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se čini da Evropljani nisu naučili ništa iz holakausta, nakon što je sud EU naredio da se Hamas skine sa liste terorističkih organizacija tog bloka od 28 zemalja.

"U Luksemburgu je Evropski sud skinuo Hamas sa liste terorističkih organizacija. Hamas koji je počinio bezbrojne ratne zločine i bezbrojne terorističke akte," navedeno je u saopštenju iz Netanijahuovog kabineta.

"Čini se da njih previše u Evropi, na čijem tlu je ubijeno šest miliona Jevreja, nije naučilo ništa. Ali mi u Izraelu smo naučili. Mi ćemo nastaviti da branimo naš narod i našu državu protiv snaga terora, tiranije i hipokrizije," rekao je on.

Opšti sud EU presudio je danas da originalna lista na kojoj je islamistički pokret Hamasa od 2001. godine nije zasnovan na pravnim procenama, već na zaključcima koji potoču iz medija i sa interneta, prenijele su svjetske novinske agencije.

Sud je naglasio da je odluka tehničke prirode i da će imovina Hamasa ostati zamrznuta, odnosno da "ne podrazumijeva nikakvu suštinsku procjenu pitanja klasfikacije Hamasa kao terorističke organizacije".

Hamas je osnovan 1987. godine ubrzo nakon početka prvog palestinskog ustanka, intifade protiv izraelske okupacije.

Inspirisan je egipatskom Muslimanskom braćom i u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela i osnivanje Islamske države u granicama prije 1948. godine.

Netanijahu je danas takođe kritikovao međunarodnu konferenciju u Ženevi za koju je rekao da nastoji da ispituje optužbe za izraelske ratne zločine.

U Švajcarskoj su se okupile diplomate iz 126 zemlje od ukupno 196 potpisnica Ženevskih konvecija da diskutuju o zaštiti civila.

"Danas smo bili svjedoci zapanjujućeg primjera evropske hipokrizije. U Ženevi su pozvali na istragu izraelskih ratnih zločina," rekao je Netanijahu.

Međutim švajcarski ambasador Pol Fivat rekao je da namjera nije bila da se optuži, jer to nije tribunal.

"Bilo je to mjesto jednostavno za strane da ponove šta je međunardno pravo", rekao je on.

Palestinci su više puta upozorili da namjeravaju da se uključe u Međunarodni krivični sud i tuže Izrael, između ostalog, za ljetošnji rat protiv Hamasa.

Bonus video: