Ruska rublja pala 22,8 odsto samo u jednom danu, a čak 45 odsto od početka godine

Centralna Banka Rusije je u ponedjeljak uveče drastično povećala kamatne stope sa 10.5% na 17%. Prema riječima predstavnika banke ovaj potez preduzet je kako bi se zaustavio oštar pad ruske valute. Od početka godine ruska valuta pala je čak 45%.
0 komentar(a)
Barak Obama, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Barak Obama, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2014. 10:41h

Centralna Banka Rusije je u ponedjeljak uveče drastično povećala kamatne stope sa 10.5% na 17%. Prema riječima predstavnika banke ovaj potez preduzet je kako bi se zaustavio oštar pad ruske valute. Od početka godine ruska valuta pala je čak 45%.

FXLider, specijalno čitaocima "Vijesti", daje 50 eura namijenjenih za trgovanje ruskom rubljom i drugim valutama na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada vrijednost valuta raste ali i kada pada.

Prijavite se ovdje i počnite da trgujete sa 50 eura na svjetskoj berzi.

Sve veća zabrinutost da bi globalni pad cijene nafte mogao da uništi ekonomiju Rusije kojoj je sektor energije dominantan dio, uticala je da Centralna Banka Rusije u ponedjeljak u kasnim večernjim satima održi hitan sastanak na kome je donijeta odluka o hitnoj akciji kako bi se spriječio kolaps rublje.

Prema riječima banke ukoliko duži vremenski period bude ostalo na snazi povećanje troškova pozajmljivanja, produbiće se recesiju u Rusiji. Međutim, ovaj potez ipak je bio neophodan u borbi protiv inflacije i devalvacije ruske valute.

Više kamatne stope za cilj imaju da domaću valutu učine privlačnijim stranim investitorima tako da je i rublja porasla u odnosu na dolar neposredno nakon što je ova iznenadna odluka donesena. Međutim u danu koji je uslijedio, ruska rublja ipak je pala dodatnih 22,8%, prije nego sto se izbalansirala.

Nedavni pad od 10% rublje u odnosu na dolar uznemirio je globalno finansijsko tržište, tako da se FTSE100 indeks spustio na najniži nivo u 2014 godini. Investitori su smanjili ulaganje u akcije zbog zabrinutosti da bi sve dublja ekonomska kriza mogla da destabilizuje rusku ekonomiju i dodatno oteža zapadu komunikaciju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što bi za posljedicu imalo povećanje geopolitičkih tenzija ne samo u Istočnoj Evropi već i na Bliskom Istoku.

Analitičari ovaj potez Centralne Banke Rusije vide kao poruku da je ona odlučna u želji da zaštiti rublju. Povećanje kamatnih stopa na 10.5 % koje Ruska banka usvojila nedjelju dana prije nije impresioniralo finansijsko tržište, kako je u to vrijeme cena nafte pala na najniži nivo u posljednjih pet i po godina.

I ako bi trenutno skoro dvostruko niža cijena nafte nego što je bila ljetos, trebalo pozitivno da se odrazi na oporavak globalne ekonomije kroz povećanje potrošnje i smanjenje troškova poslovanja, investitori su ipak zabrinuti da niske cijene nafte u stvari reflektuju smanjenu tražnju sve slabije globalne ekonomije.

Najveće evropske berze izgubile su oko 2% svoje vrijednosti zbog pada rublje u odnosu na dolar uprkos naporima Ruske Centralne Banke.

Nafta i gas obuhvataju oko 70% ruskog izvoza, a zvaničnoj Moskvi je potrebna cijena oko $100 po barelu da bi izbalansirala budžet. Čak i prije dramatične objave o povećaju kamatnih stopa prognoze centralne banke bile su da će se GDP Rusije u 2015. godini smanjiti 4.5% ukoliko cijena nafte ostane na trenutnom nivou u narednih 12 mjeseci.

Na cijenu nafte veliki pritisak je dodatno izvršila izjava predstavnika OPEC-a prema kojoj se jasno vidi da ovaj kartel nema namjeru da smanjuje proizvodnju. Neki analitičari čak smatraju da Saudijska Arabija i SAD namjerno spuštaju cijenu kako bi izvršili pritisak na Putina.

I dok se zapad sprema da uvede još oštrije sankcije Rusiji loša vest za ovu zemlju je svakako i to da je vjerovatnoća skorog oporavka cijene sirove nafte sve manja i manja. Ove nedjelje je i Međunarodna Agencija za Energiju objavila svoje prognoze prema kojima su smanjeni izgledi buduće tražnje. Kombinacija još uvek rastuće proizvodnje u SAD-u i odlučnosti Saudijske Arabije da zadrži dosadašnji nivo proizvodnje signalizira da bi u godini pred nama cijena nafte mogla i dodatno da padne.

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Pored doljenavedenog odricanja od odgovornosti, ovaj materijal ne predstavlja ponudu , ili zahtjev za izvršenje transakcije bilo kojim finansijskim instrumentom. Društvo Fortrade ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu koja može biti sačinjena od ovih komentara ili za posljedice koje proizilaze iz njih. Ne daju se nikakve izjave niti garancije za tačnost i potpunost informacija. Shodno tome svako lice postupa u tom smislu u potpunosti na sopstveni rizik. Svako obezbjeđeno istraživanje, ne uzima u obzir specifične investicione ciljeve, finansijsku situaciju i potrebe određene osobe koja može da ga primi. Ono nije sastavljeno u skladu sa zakonskim zahtjevima, osmišljen da promoviše nezavisnost investicionog istraživanja, kao takvog.

Bonus video: