Od 1. januara zabranjeni američki taksisti u Parizu

Taksisti su jutros počeli blokadu pristupu Parizu u znak protesta zbog prošlonedjeljne odluke suda da ne zabrani rad konkurentnih "turističkih vozila s vozačem", koja, prema njihovim riječima, ne poštuju propise Evropske unije
0 komentar(a)
Ajfelova kula, Pariz, Foto: Shutterstock
Ajfelova kula, Pariz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2014. 09:47h

Od 1. januara biće zabranjen rad američke kompanije Aber (Uber) u Parizu koja nudi turistička vozila s vozačem, saopštile su danas vlasti u glavnom gradu Francuske, gdje je počeo štrajk taksista.

Taksisti su jutros počeli blokadu pristupu Parizu u znak protesta zbog prošlonedjeljne odluke suda da ne zabrani rad konkurentnih "turističkih vozila s vozačem", koja, prema njihovim riječima, ne poštuju propise Evropske unije.

Ta služba je od skora zabranjena u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Portparol francuske vlade Pjer-Anri Brande izjavio je novinarima da zabrana stupa na snagu 1. januara na osnovu nedavno usvojenog zakona o uređivanju konkurencije taksi službe.

Prema njegovim riječima, kazna za taksiste koji budu vozili za američko udruženje biće do dvije godine zatvora i 30.000 eura.

"Ne samo što je ta praksa nezakonita već mušteriju dovodi u opasnost jer vozači nemaju odgovarajuće osiguranje", rekao je Brande.

Francuski ogranak Aber u oktobru prošle godine je platio kaznu od 100.000 eura zbog "prevare u trgovinskoj praksi", jer je svoj rad predstavio kao grupnu vožnju. Aber je potom uložio žalbu i nastavio da posluje.

Brande je rekao da odluka trgovinskog suda koja je odbacila žalbu da se zabrani rad te kompanije ne predstavlja "posljednju riječ pravde".

Bonus video: