Lavrov: Daleko smo od smirivanja tenzija u istočnoj Ukrajini

Lavrov je upozorio da će Rusija biti primorana da preduzme "adekvatne mjere" protiv planova SAD da uspostave antiraketni sistem u Evropi. Rusija odavno tvrdi da je taj sistem, zapravo, usmjeren protiv ruskih raketa
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2014. 11:39h

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će biti potrebno još mnogo vremena da bi se smirile tenzije u istočnoj Ukrajini.

Kijev je danas saopštio da je suspendovao borbene operacije protiv proruskih snaga.

Lavrov je rekao da će pregovori, koji treba da prate jednostrano primirje nazvano "Dan tišine" u Ukrajini, biti održani "narednih dana", mada nije određen tačan datum.

Govoreći o koracima koji su prethodnih mjeseci preduzeti da bi se smirile tenzije u istočnoj Ukrajini, gdje od aprila traje sukob između ukrajinskih i proruskih snaga, Lavrov je u intervjuu agenciji RIA Novosti kazao:

"Sada je potpuno očigledno da smo daleko od tog cilja".

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske snage i snabdjeva ih vojnicima, što Moskva negira. I ukrajinske i proruske snage su ignorisale primirje sklopljeno 5. septembra.

Pregovori, uz posredovanje OEBS, treba da doprinesu postizanju mira sklapanjem dogovora o mjerama kao što su uklanjanje teškog oružja sa linije fronta, navodi Rojters.

"Narednih dana je planiran sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu, na kome je razmatran plan o praktičnim mjerama koji su napravili vojni stručnjaci u cilju postizanja trajnog mira", kazao je Lavrov.

Razgovori će biti održani u Minsku, gdje su bili i raniji sastanci, uključujući onaj na kome je postignut sporazum o prekidu vatre.

Međutim RIA navodi da Kijev hoće da pregovori budu u utorak, dok proruske snage traže više vremena i da sastanak bude u petak.

Lavrov je u intervjuu, takođe, upozorio da će Rusija biti primorana da preduzme "adekvatne mjere" protiv planova SAD da uspostave antiraketni sistem u Evropi.

Rusija odavno tvrdi da je taj sistem, zapravo, usmjeren protiv ruskih raketa.

Bonus video: