Euro ojačao

Rast eura podstaknut je dobrim ekonomskim rezultatima iz Njemačke
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 11:18h

Euro je u ponedjeljak porastao podstaknut dobrim ekonomskim rezultatima iz Njemačke.

Trgovinski suficit Njemačke je tokom oktobra porastao sa 18,6 milijardi na 20,6 milijardi eura i time nadmašio prognoze ekonomista koji su očekivali rast na 19,2 milijarde eura.

“Na sastanku ministara finansija eurozone dogovoreno je da Grčkoj bude odobreno dvomjesečno produženje roka za vraćanje duga. U Atini je objavljeno da će ovog mjeseca biti održani predsednički izbori što je tri mjeseca ranije nego što se očekivalo”, navodi se u izvještaju FXLidera.

Danas će biti održan i sastanak Evropske komisije (EK), dok se u popodnevnim satima očekuje izveštaj sa američkog tržišta rada.

Tokom azijskog i ranog evropskog trgovanja valutni par EUR/USD porastao je 0,32 odsto.

Cijena zlata umjereno je porasla tokom azijskog trgovanja, kao posljedica pada dolara u odnosu na jen. Na tržištu se sve više spekuliše da će centralne banke Kine, Japana i Evrope morati da implementiraju nove mjere finansijskih stimulansa, kako bi ubrzale ekonomski oporavak svojih ekonomija, što se pozitivno odrazilo na tražnju za zlatom kao sigurnijim instrumentom.

Tokom azijskog trgovanja cijena zlata porasla je 0,95 odsto.

Cijena sirove nafte pala je na najniži nivo u poslednjih pet godina. Odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da za sada ne smanjuje proizvodnju razočarala je investitore koji su se nadali makar minimalnom smanjenju.

Ipak proizvodne kvote za prvu polovinu naredne godine ostale su na 30 miliona barela dnevno.

Rast globalnih zaliha do kojeg je došlo zbog povećanja proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uticao je na smanjenje tražnje, a time i cijene tog energenta.

Tokom azijskog trgovanja cijena sirove nafte pala je ispod 63 dolara po barelu.

Bonus video: