Zamrznuti milioni bivših menadžera Banke Vatikana

Procjenjuje se da je pronevjereno 57 miliona eura u periodu između 2001. i 2008. godine, saopštio je tužilac
0 komentar(a)
Vatikan, Foto: Shutterstock
Vatikan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2014. 16:55h

Glavni tužilac Vatikana zamrzao je 16 miliona eura na računima u vlasništvu dvojice bivših menadžera Vatikanske banke i jednog advokata u okviru istrage o prodaji imovine Svete stolice 2000-ih, javio je Rojters, pozivajući se na nalog o zamrzavanju i druga sudska dokumenta.

Tužilac Đan Pjero Milano je rekao da sumnja da su bivši predsjednik banke Anđelo Kaloja, bivši generalni direktor Lelio Skaleti i advokat Gabriele Liuco pronevjerili novac obavljajući prodaju 29 zgrada koje je Vatikanska banka prodavala uglavnom italijanskim kupcima između 2001. i 2008, prema kopiji naloga o zamrzavanju u koju je Rojters imao uvid.

Novac na računima ove trojice „potiče od pronevjere u kojoj su učestvovali,“ naveo je Milano u nalogu o zapljeni 27. oktobra.

Portparol Vatikana je potvrdio da su sredstva zamrznuta ali nije navodio imena, sumu ili druge detalje.

Vatikanska banka je u odvojenom saopštenju navela da je podigla tužbu protiv trojice u skladu sa svojom „posvećenošću transparentnosti i nultoj toleranciji“. Ni u njenom saopštenju nema detalja i navodi se „trenutna sudska istraga“.

Istraga je dio napora da se poboljša transparentnost administracije i finansija Vatikana, što je ubrzano nakon izbora pape Franja.

Liuco (91), je u razgovoru preko telefona potvrdio dasu mu zamrzuti računi. Kazao je da su navodi tužioca „ništavni“ i da je sav novac od prodaje zgrada otišao banci, naveo je Rojters.

Kaloja (75) i Skaleti (88) nisu odgovarali na pozive i poruke.

Period tokom kojeg se odvijala prodaja pokriva sedam godina i dva papinstva, kada je administracija Vatikana često funkcionisala bez nadzora.

Papa Jovan Pavle II je godinama bio onesposobljen bolešću, do smrti 2005. a za njegovog nasljednika, bivšeg papu Benedikta, zvaničnici Vatikana kažu da se nije usredsređivao na pitanja uprave.

U nalogu o zamrzavanju, Milano navodi da su Kaloja i Skaleti redovno prijavljivali manji prihod od prodaje nekretnina u zvaničnim knjigama Vatikanske banke. Oni su navodono uzimali razliku između prave cijene i iznosa koji je zvanično prijavljivan i često u kešu.

Procjenjuje se da je pronevjereno 57 miliona eura između 2001. i 2008.

Liuci, pravni savjetnik, dobio je dio novca, navedeno je u nalogu.

Nije jasno da li je Milano okončao istragu, a prema osobi upućenoj u slučaj, tužilac će možda tražiti učešće italijanskih vlasti zato što je veći dio prodaja obavljen u Italiji.

Bonus video: