Austrija: Otrov u mlijeku od plavog kreča

Direktor fabrike Volfgang Majer Koh priznao je da je očigledno bilo grešaka u korišćenju plavog kreča u proizvodnji cementa
0 komentar(a)
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.12.2014. 10:12h

Uzrok pojave otrovnog HCB-a u mlijeku i stočnoj hrani u opštini Gerčictal u Austriji mogao bi biti plavi kreč koji su seljaci kupovali kao đubrivo.

Poljoprivrednici su od fabrike cementa "Vitersdorfer", koja je bila označena kao mogući izvor heksahlorbencola (HCB), kupovali otrovan plavi kreč, koji se koristio za proizvodnju cementa i koristili ga kao đubrivo.

Plavi kreč, prema tvrdnji poslanika Slobodarske partije (FPO) Kristijana Ragera prodavan je i u regionu Lavantal. Pokrajinski ministar za zaštitu životne sredine Rolf Holub kazao je da postoje informacije o ilegalnoj trgovini ovim otrovom i da je o tome informisano tužilaštvo. Vlasnik fabrike cementa demantuje takve priče i ističe da plavi kreč nije prodavan poljoprivrednicima. Direktor fabrike Volfgang Majer Koh priznao je da je očigledno bilo grešaka u korišćenju plavog kreča u proizvodnji cementa. On je kazao da postoji mogućnost da je plavi kreč, koji u proizvodnji cementa prolazi kroz više faza, najvjerovatnije dospio u deponije još kod veoma niskih temperatura, umjesto da je sagorio. U mlijeku krava iz Gecictala pronađeno je prisustvo HCB čija količina prevazilazi za 400 puta zakonski odobrene granice.

Bonus video: