KRŠENJE PRIMIRJA

Donjeck: Nastavljena razmjena vatre, pljušte međusobne optužbe

Predstavnik ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrej Lisenko saopštio je u Kijevu da su poginula dva ukrajinska vojnika a pet ranjeno
2 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2014. 18:06h

Razmjena vatre između ukrajinskih i proruskih snaga nastavljena je na različitim tačkama linije razgraničenja u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

Predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike i ukrajinske vojske međusobno se optužuju za kršenje primirja, javljaju ukrajinske i ruske novinske agencije.

Istovremeno, u Donjecku je saopšteno da je za posljednja 24 sata u artiljerijskoj vatri poginulo četvoro civila i šestoro ranjeno, a u Kijevu da su poginula dva ukrajinska vojnika. 

Izvještač RIA Novosti navodi da ce u centru Donjecka čuju artiljerijski plotuni od strane aerodroma, gdje je juče u popodnevnim satima trebalo da nastupi prekid vatre.  

U štabu proruskih snaga toj ruskoj agenciji rečeno je da je intenzitet paljbe "znatno smanjen". 

Ministarstvo odbrane samoproglašene DNR saopštilo je da su režim prekida vatre u regionu aerodroma Donjeck u više navrata narušavale ukrajinske snage - za 24 sata 62 puta.  

Iz pres službe Ministarstva za vanredne situacije DNR agenciji TAS S je rečeno da su poginula četiri civila, šest ranjeno u više rejona Donbasa. 

S druge strane, predstavnik ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrej Lisenko saopštio je u Kijevu da su poginula dva ukrajinska vojnika a pet ranjeno. 

Lisenko tvrdi da su "ekstremisti za 24 sata 39 puta otvorili vatru po pozicijama snaga za sprovođenje antiterorističke operacije“, a da je artiljerija "19 puta pucala da bi eliminisala vatrene pozicije ekstremista", prenijela je agencija UNN. 

Ukrajinska agencija prenosi, takođe, da "ukrajinska vojska otvara vatru samo kada u rejonu dejstva nema civilnog stanovništva". 

Predsjednik skupštine DNR Andrej Purgin juče je saopštio da je na sastanku radne kontakt-grupe u ponedjeljak bio dogovoren prekid vatre u oblasti aerodroma Donjeck od ranih večernjih sati, a posmatrači OEBS su 1. decembra objavili da su se ukrajinska vojska i predstavnici samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) dogovorili o prekidu vatre na liniji razgraničenja od 5. decembra, a od 6. decembra o povlačenju tehnike. 

Međutim, predsjednik LNR Igor Plotnicki rekao je da tačan početak primirja još nije preciziran i da će se još usaglašavati. 

"Pomjeriće se za nekoliko dana, do 10., možda kasnije. U zavisnosti od toga kako ćemo izraditi dokumenta", rekao je Plotnicki, dodajući da direktnih sukoba u Luganskoj oblasti sada nema i da samo izbijaju incidenti tokom sukoba sa "diverzantskim grupama", prenosi RIA Novosti. 

Prema njegovim riječima, ništa još nije potpisano i postignut je bio samo usmeni dogovor, kao i nastavak pregovora. 

Na istoku Ukrajine, prema najnovijim podacima UN, u sukobima je poginulo 4.300 civila a blizu 10.000 je ranjeno. 

Ukrajinska vojska iznijela je danas tvrdnju da je od početka specijalne operacije poginulo približno 8.000 pripadnika snaga DNR i LNR.

Galerija

Preporučujemo za Vas