Tusk i Obama: Rusija da se povuče s istoka Ukrajine

Tuska smatraju vođom koji ne preza od preuzimanja rizika ili od nepopularnih reformi, koji je dobar strateg i ubjedljiv kada govori o stvarima koje se tiču javnosti i takođe dobrim poznavaocem ruske politike
3 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2014. 19:54h

Novoizabrani predsjednik Evropskog savjeta Donald TuskTusk i američki predsjednik Barak Obama pozvali su danas Rusiju da se povuče sa istoka Ukrajine.

"Mi dijelimo zabrinutost zbog krize u Ukrajini i saglasni smo po pitanju koliko je značajno za Rusiju da se povuče s istoka Ukrajine, da prestane da snabdijeva vojsku opremom, da dozvoli efikasnu kontrolu granice", rekao je bivši predsjednik Poljske u saopštenju objavljenom u Briselu, prenio je AFP.

Tusk je danas preuzeo dužnost predsjednika Evropskog savjeta od Belgijanca Hermana Van Rompija i prvi je predsjednik Savjeta koji dolazi iz neke zemlje bivšeg komunističkog bloka.

Predaja dužnosti Tusku ukazuje na sve veću političku težinu Poljske u 28-članoj Evropskoj uniji i prerastanje EU iz prije pola vijeka nastalog zapadnoevropskog ekonomskog bloka u snažno političko tijelo koje ujedinjuje više od 500 miliona ljudi od Britanije do granice sa Rusijom na istoku, prenosi danas Euraktiv Srbija.

Kao i Van Rompij, Tusk će predsjedavati samitima lidera EU koji se srijeću četiri puta godišnje da utvrde dugoročne ciljeve i nađu rješenja za krize u toku, poput finansijskih problema koji su mučili Evropu poslednjih godina ili krize oko Ukrajine ove godine.

S obzirom na visoku nezaposlenost, koja se kreće oko rekordnih nivoa, kao i ekonomsku podijeljenost EU, Tusk je rekao da je Evropljanima potrebna "nemilosrdna odlučnost da prekinu ekonomsku krizu".

Analitičari su među izazove koji su se našli pred Tuskom ubrojili nastojanja zone eura da izađe iz krize, britansku prijetnju izlaskom iz EU zbog regulative o imigraciji na nivou bloka, kao i nedovoljno jedinstvo EU kada je riječ o politici prema Rusiji.

Tuska smatraju vođom koji ne preza od preuzimanja rizika ili od nepopularnih reformi, koji je dobar strateg i ubjedljiv kada govori o stvarima koje se tiču javnosti i takođe dobrim poznavaocem ruske politike.

Iza Tuska (57) stoji i ekonomski uspjeh Poljske koja je u vrijeme globalne krize bilježila privredni rast. Upravo to mu je donijelo još jedan mandat na izborima 2011. godine.

Ono što mu neki zameraju, jeste preoštar stav prema Rusiji.

Tusk je lider liberalne Građanske platforme i čovjek od povjerenja njemačke kancelarke Angele Merkel. Rođen je u Gdanjsku i diplomirani je istoričar. Bio je aktivista Solidarnosti, a u politici je od pada komunista 1989. godine.

Bonus video: