Holandija: Nov slučaj ptičjeg gripa

Varijanta ptičijeg gripa H7N7 je pogodila Holandiju 2003. godine, što je dovelo do uništavanja oko 30 miliona komada živine
69 pregleda 0 komentar(a)
kokoške, Foto: Savo Prelević
kokoške, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2014. 20:25h

Holandske vlasti objavile su novi slučaj ptičijeg gripa na živinarskoj farmi u mjestu Zutervoude.

Međutim, nisu mogle da potvrde da li se radi o uznemirujućem novom obliku te bolesti, kakav je otkriven na drugim mjestima u zemlji.

"Živina je zaražena H5 varijantom ptičijeg gripa, ali još se ne zna da li je riječ o visoko patogenoj varijanti ili ne", stoji u saopštenju holandskog ministarstva privrede.

Navodi se da je na toj farmi bolesti izloženo 28.000 komada živine, prenosi AFP.

Holandske vlasti su naložile uništavanje živine na farmi u Zutervoudeou i postavljanje 10-kilometarskog kordona oko nje. Na još četiri farme u okolini se provjerava eventualna zaraženost živine ptičijim gripom.

Izuzetno zarazna varijanta virusa ptičijeg gripa H5N8 je u Holandiji otkrivena prije dvije nedelje, a stručnjaci sumnjaju da je tu dospjela migracijom ptica selica iz Azije.

Neke varijante ptičijeg gripa su fatalne za živinu, ali predstavljaju i zdravstvenu prijetnju za ljude, koji mogu da se razbole nakon rukovanja oboljelom peradi.

Prema saopštenju holandskih vlasti, do infekcije ljudi može da dođe samo nakon "intenzivnog i direktnog kontakta" sa zaraženom živinom.

Od virusa ptičijeg gripa H5N1 u svijetu je umrlo je više od 400 ljudi, uglavnom u Jugoistočnoj Aziji, otkad se 2003. godine pojavio prvi put.

Virus ptičijeg gripa H7N9 se pojavio 2013. godine i njemu je dosad podleglo 170 ljudi.

Najnovije žarište ptičijeg gripa u Holandiji nalazi se na 35 kilometara sjeverozapadno od mjesta Hekendorp, gdje je bolest prvi put detektovana sredinom novembra, nakon čega je uništeno oko 150.000 komada živine.

Otad se ptičiji grip pojavio na još najmanje tri lokacije u Holandiji, a slične vartijante virusa prijavljene su i u Njemačkoj i u Britaniji.

Holandske vlasti su danas naložile uništavanje živine na farmi u Zutervoudeou i postavljanje 10-kilometarskog kordona oko nje. Na još četiri farme u okolini se provjerava eventualna zaraženost živine ptičijim gripom.

Iz najveće holandske poljoprivredne organizacije LTO je danas saopšteno da novo izbijanje bolesti predstavlja ozbiljan udarac, tim više što je upravo bilo u planu da se ublaže restrikcije uvedene prije dvije nedelje.

Varijanta ptičijeg gripa H7N7 je pogodila Holandiju 2003. godine, što je dovelo do uništavanja oko 30 miliona komada živine.

Procjenjuje se da na holandskim farmama ima oko 95 miliona komada živine, a prema najnovijim statističkim podacima izvoz jaja iz Holandije je 2011. godine dostigao vrijednost od 10,6 milijardi eura.

Bonus video: