Banka Kipra u plusu 76 miliona eura

Prodaja imovine u Ukrajini, Rumuniji i Srbiji donijela joj je 60 miliona eura
71 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.11.2014. 12:03h

Banka Kipra je u devet mjeseci zaključno sa septembrom ostvarila profit od 76 miliona eura, dijelom zahvaljujući prodaji imovine u Ukrajini, Rumuniji i Srbiji.

Banka je poručila da će sredinom decembra nastaviti sa trgovanjem akcijama na kiparskoj i atinskoj berzi, posle 18-mjesečne suspenzije, prenosi Rojters.

Banka Kipra je u trećem kvartalu imala gubitak od pet miliona eura, nakon zarade od 50 miliona iz drugog kvartala. Prodaja imovine u Ukrajini, Rumuniji i Srbiji donijela joj je 60 miliona eura.

Trgovina deonicama banke obustavljena je u martu prošle godine, u vrijeme velike krize u bankarskom sektoru i dogovaranja međunarodne finansijske pomoći. Prethodno je Banka Kipra postala prva banka u eurozoni koja je morala da zamrzne depozite svojih klijenata, što je bio jedan od uslova da međunarodni kreditori Nikoziji odobre paket pomoći težak 10 milijardi eura.

Ranije ove godine, banka je uspijela da pribavi miliajrdu eura kapitala od privatnih investitora, uključujući američkog finansijera Vilbura Rosa i Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Bonus video: