Austrija: Kancerogeni otrov u mlijeku

HCB se gotovo ne razgrađuje u ljudskom tijelu i ostaje u masnom tkivu, a može biti prenijet i na novorođenčad prilikom dojenja
0 komentar(a)
mlijeko, Foto: Shutterstock.com
mlijeko, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.11.2014. 09:10h

U mlijeku i stočnoj hrani na poljoprivrednim imanjima u Gerčictalu, u austrijskoj pokrajini Koruška, otkriven je kancerogeni otrov heksahlorbencol (HCB).

Prisustvo ove supstance prekoračilo je dozvoljene granice za 400 odsto.

Kontaminirano mlijeko, kako naglašavaju vlasti, nije dospjelo do potrošača.

"Sa HCB u mlijeku i stočnoj hrani imamo ozbiljnu situaciju", rekao je ministar poljoprivrede Koruške Kristijan Benger.

On je rekao da po potrošače nije bilo opasnosti, i da je "kontaminirano" do 35 poljoprivrednih imanja u Gerčictalu.

HCB je kancerogeni otrov koji je sporazumom iz Stokholma 2001. zabranjen za korišćenje kao fungicid za pšenicu, u sredstavima za zaštitu drva, u lijepku, kao i u proizvodnji PVC-a.

Ovaj otrov može da nastane i kao nusproizvod hemijskih procesa.

Ukoliko HCB, preko ishrane dospije u ljudski organizam, može kod akutne koncentracije izazvati mučninu, a kod dužeg prisustva u oranizmu može dovesti i do raka, kao i izazvati druge ozbiljne bolesti.

Takođe, HCB zbog svog djelovanja na hormone može smanjiti plodnost kod muškaraca.

HCB se gotovo ne razgrađuje u ljudskom tijelu i ostaje u masnom tkivu, a može biti prenijet i na novorođenčad prilikom dojenja.

Austrijskim vlastima je još pred Uskrs bilo poznato da je HCB prisutan u Gerčictalu, ali do ove nedjelje nisu bile prekoračene granične vrijednosti.

Kontaminirano mlijeko, kao i hrana za stoku je uništeno i više stotine krava je zaklano, a ako se u mesu pronađe nedozvoljena količina HCB-a neće biti pušteno u prodaju, tvrde nadležne vlasti.

Predsjednik poljoprivredne komore Koruške Johan Mesler ističe da mora postojati neko ko je prouzrokovao ovaj problem u regionu.

Vlasti, iako ne žele da se izjašnjavaju o uzroku, tragaju za izvorom otrova.

Bonus video: