Erdogan: Zahtjevi Vašingtona beskrajni, bezobzirni i bezobrazni

Vašington vrši pritisak na Ankaru za korišćenje turske vazduhoplovne vojne baze Incirlik u regionu Adana, u južnoj Turskoj za američke avione u vazdušnim napadima na ekstremiste IS
94 pregleda 5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.11.2014. 14:46h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države (SAD) bezobzirne u pritisku na Ankaru da pomogne u odbrani sirijskog grada Kobanea koji je pod opsadom džihadista Islamske države (IS).

"Želim da znate da smo protiv bezobrazluka, bezobzirnosti i beskrajnih zahtjeva (Vašingtona)" rekao je Erdogan.

Vašington vrši pritisak na Ankaru za korišćenje turske vazduhoplovne vojne baze Incirlik u regionu Adana, u južnoj Turskoj za američke avione u vazdušnim napadima na ekstremiste IS.

Veze između SAD i Turske su pogoršane u posljednjih nekoliko mjeseci zbog nespremnosti turskih zvaničnika da se Turska vojno uključi u međunarodnu koaliciju protiv džihadista u Iraku i Siriji.

Odraz prisutnih tenzija između dva NATO saveznika je i Erdoganova optužba na račun SAD da su bezobzirni u pritisku Ankare da pomogne u očuvanju Kobanea, na sirijsko-turskoj granici.

"Zašto neko dolazi u ovaj region na 12.000 kilometara daleko", rekao je Erdogan tokom obraćanja grupi privrednika u Ankari čime se "jasno odredio" prema Vašigtonu, prenijela je agencija AFP.

Američki potpredsjednik Džozef Bajden i predsjednik Turske Erdogan su, bez vidnog uspjeha, prošlog vikenda pokušali da pomire svoje stavove o borbi protiv IS.

Turska je stava da ne treba pružiti vojnu pomoć Kurdima za odbranu grada Kobanea koji je pod opsadom boraca IS i do sada je dopustila da preko njene teritorije u Kobane stigne 150 kurdskih boraca iz Iraka, a da će opasnost od džihadista IS prestati - ne vazdušnim udarima, već zbacivanjem režima predsjednika Bašara al Asada u Siriji.

Bonus video: