Euro ojačao u odnosu na dolar

Neočekivani pad indeksa potrošačke klime negativno se odrazio na američku valutu što je sa druge strane imalo za posljedicu rast valutnog para EUR/USD
52 pregleda 0 komentar(a)
Dolar i Euro, Foto: Shutterstock
Dolar i Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2014. 10:25h

Euro je ojačao u odnosu na dolar u utorak nakon razočaravajućih ekonomskih izvještaja objavljenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Neočekivani pad indeksa potrošačke klime negativno se odrazio na američku valutu što je sa druge strane imalo za posljedicu rast valutnog para EUR/USD.

“Danas nemamo objavljivanje značajnijih ekonomskih izvještaja u eurozoni, ali nas zato očekuje niz izvještaja u SAD-u od kojih su najvažniji narudžbine trajnih dobara i prodaja novih kuća”, navodi se u izvještaju FXLidera.

Tokom azijskog trgovanja valutni par EUR/USD porastao je 0,05 odsto.

Lošiji od očekivanih rezultati potrošačke klime u SAD-u oborili su dolar što je za posljedicu imalo rast cijene zlata. Ipak rast cijene ostao je ograničen zbog očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), uskoro povećati referentne kamatne stope.

Tokom azijskog trgovanja cijena zlata porasla je 0,13 odsto.

Cijena sirove nafte ponovo je pala nakon što je Američki institut za naftu (API) sinoć objavio da je tokom prošle sedmice došlo do rasta zaliha nafte od 2,8 milijardi barela.

Pored toga investitori sa pažnjom iščekuju sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u Beču gdje će se raspravljati o proizvodnim kvotama tokom naredne godine.

Tokom azijskog trgovanja cijena sirove nafte pala je 0,37 odsto.

Bonus video: