Davutoglu: U Siriji ne može biti mira dok je Asad na vlasti

0 komentar(a)
Džozef Bajden, Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2014. 09:51h

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je juče da u Siriji ne može biti održivog mira ukoliko na vlasti ostane sirijski predsjednik Bašar al-Asad.

Davutoglu je na zajednickoj konferenciji za novinare s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom po njegovom dolasku na aerodrom u Istanbulu, rekao i da u Siriji ne možete uspostaviti mir dok nastojite da uništite terorističke organizacije u jednom dijelu zemlje, dok u drugom režim u Damasku koristi sve vrste oružja da uništi dio svog naroda.

"Prijatelji smo dugo godina i jedna od velikih prednosti što ste u Turskoj jeste što s prijateljem i NATO saveznikom uvijek možete biti otvoreni", rekao je Bajden na konferenciji za novinare sa svojim domaćinom.

"Govorili smo o brojnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, a na kraju smo uvijek na istoj strani", rekao je Bajden.

Bajden dolazi u posjetu poslije par sedmica od javnog sukoba između SAD i Turske, koje su NATO saveznice, prenijela je agencija AP.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan juče je istakao da insistira na tome da ako SAD žele njegovu pomoć, onda treba da se manje fokusiraju na borbu protiv Islamske države, a više na svrgavanje režima sirijskog predsjednika Asada.

Erdogan traži da se uspostavi bezbjednosna zona u sjevernoj Siriji, da bi se omogućilo umjerenim borcima da napadaju Asadove snage.

Turska je obećala da će obučavati i opremati umjerene sirijske borce na svojoj teritoriji, ali detalji nijesu saopšteni.

SAD, međutim, ne žele rat protiv Asada i ne žele da uspostave zonu zabrane leta nad Sirijom za sirijske vazduhoplovne snage.

Međunarodna koalicija bi htjela da koristi tursku vazduhoplovnu bazu Incirlik za vojne operacije protiv džihadista Islamske države ali Turska nije još uvijek donijela odluku o tome.

Bonus video: