Hrabra Holanđanka: Izbavila ćerku iz centra islamista

0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2014. 13:49h

Jedna Holanđanka se vratila kući sa ćerkom nakon rizičnog puta u Siriju da je vrati iz Rake, uporišta Islamske države (IS).

Ajša (19), je jedna od mladih žena koje su pošle da se pridruže IS, a uhapšena je pošto se vratila kući u Mastriht, rekao je njen advokat za BBC.

Ona je napustila Holandiju u februaru da bi se udala za Omara Jilmaza, džihadistu koji je služio u holandsko j vojsci, piše BBC.

Njena majka je prvo pošla u Tursku u oktobru u namjeri da pronađe ćerku, ali nije uspjela da pređe granicu.

Monik je za holandsku televiziju u septembru rekla da se njena ćerka za kratak period iz entuzijastične holandske tinejdžerke pretvorila u radikalnu muslimanku, koja je sa Jilmazom kontaktirala preko društvenih mreža i zaljubila se u njega.

"U njemu je vidjela nešto kao Robin Huda", rekla je njena majka.

Stekao vještine u holandskoj vojsci: Omar Jilmaz, foto: i.ytimg.com

Nakon što je policija upozorena na njene planove da putuje u Siriju, Ajši je oduzet pasoš ali je ona koristila ličnu kartu.

Jilmaz je juče rekao reporterki britanskog javnog servisa da je oženio holandsku tinejdžerku pošto je drugi borac koji je trebalo da je oženi ubijen u sukobima, ali da su kasnije raskinuli.

"To nije funkcionisalo, raskinuli smo, ona je pošla svojim putem, ja svojim", rekao je.

Monik je preko Fejsbuka dogovorila sa ćerkom vrijeme i mjesto sastanka.

Zatim se zamotala u burku, prešla granicu i nekako stigla do Rake. Pobjegle su nazad u Tursku, gdje je Ajša uhapšena jer nema pasoš.

Ajša i njena majka su držane na turskoj granici prije nego što im je dozvoljeno da se vrate u Holandiju.

Holandski zvaničnici su odbili da saopšte detalje o ovom slučaju.

Galerija

Bonus video: