Putin: Na Krimu se desilo isto što i na Kosovu

121 pregleda 55 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2014. 20:40h

Ruski predsjednik je u intervjuu za njemačku televiziju ARD, između ostalog, rekao da se na Krimu nije desilo ništa drugačije od onoga što se dogodilo na Kosovu.

Putin je ocijenio kosovski slučaj kao presedan i primjer za to da „medunarodne instance“ definišu „međunarodno pravo“ kroz „svoju praksu“.

Novinar ARD upitao je ruskog predsjednika da li misli na presudu Međunarodnog suda pravde prema kojoj je Kosovo imalo pravo na samoodredenje i da su građani Kosova mogli da glasaju o tome žele li sopstvenu državu il ne, na šta je Putin je odgovorio da je upravo tako, ali i ne samo to.

"Upravo tako. Ali ne samo to: tu je stajalo ono najvažnije, da kada je reč o samoodređenju, narod koji živi na određenoj teritoriji, nije obavezan da o tome pita državu na čijoj teritoriji se trenutno nalazi. Dozvola centralne vlade za sprovodenje mjera samoodređenja – nije potrebna. To je najvažnije. Na Krimu se nije desilo ništa drukčije od onoga što se desilo na Kosovu", rekao je Putin.

"Tamo je nezavisnost proglašena odlukom parlamenta. Na Krimu nije samo parlament donio odluku, vec je održan i referendum. I njegov rezultat je bio ubjedljiv. Šta je demokratija? Svi to znamo. Šta je „demos“? – Narod. Demokratija je pravo naroda. U ovom slučaju pravo na samoodređenje," rekao je Putin za ARD a prenio njemački radio "Dojče vele“.

Bonus video: