Klaus Joanis novi predsjednik Rumunije

"Zahvaljujući vama, počinje razdoblje nove Rumunije. Rumunija kakvu želimo nije zemlja sukoba ili osvete", istakao je Joanis
63 pregleda 0 komentar(a)
Klaus Joanis, Foto: Reuters
Klaus Joanis, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2014. 08:26h

Prema rezultatima predsjedničkih izbora u Rumuniji na osnovu 76 odsto prebrojanih glasova pobjedu je odnio lider desnog centra Klaus Joanis sa 54,8 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat, premijer Viktor Ponta, dobio 45,2 odsto, prenijele su agencije. Joanis će na mjestu predsjednika zamijeniti Trajana Baseskua, koji je na čelu države bio 10 godina. Joanis je i prije saopštavanja prvih rezultatat proglasio pobjedu, nakon što je njegov protivkandidat, premijer Viktor Ponta priznao poraz.

"Pobijedili smo", napisao je na svom Fejsbuk nalogu Joanis (55). "Zahvaljujući vama, počinje razdoblje nove Rumunije. Rumunija kakvu želimo nije zemlja sukoba ili osvete", istakao je Joanis. Nešto ranije, Ponta - koji je važio za favorita - priznao je poraz i čestitao svom konzervativnom protivkandidatu.

"Pozvao sam Joanisa i čestitao mu", rekao je Ponta novinarima. "Mi smo demokratska zemlja. Narod je uvijek u pravu", kazao je on. Ponta je nakon toga, kako je prenio Rojters, rekao da neće podnijeti ostavku na mjesto premijera i da će njegova vladajuća alijansa nastaviti da radi do parlamentarnih izbora, zakazanih za 2016. godinu.

Bonus video: