Tusk: Atmosfera sve gora po Rusiju

"Bez obzira kakve scenarije u Evropskoj uniji da razmatramo, na ovaj ili onaj način pitanje Ukrajine biće jedno od ključnih"
4 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2014. 18:13h

Atmosfera u odnosima svijeta sa Rusijom i kriza u Ukrajini se pogoršavaju dramatičnim tempom i da je na djelu novi talas invazije na Ukrajinu.

To upozorava novi predsjednik Evropskog savjeta, bivši poljski premijer Donald Tusk.

"Bez obzira kakve scenarije u Evropskoj uniji da razmatramo, na ovaj ili onaj način pitanje Ukrajine biće jedno od ključnih. Tim prije što smo zaista, i to moramo da kažemo otvoreno, suočeni sa sljedećim talasom invazije. Imamo posla sa regularnim ratom", kazao je poljskim medijima Tusk koji 1. decembra stupa na funkciju predsjednika Evropskog savjeta.

Tusk je istakao da je dobro što je ruski predsjednik Vladimir Putin na samitu G20 u Australiji osjetio i video šta svijet misli o njegovim potezima i aktivnosti Rusije u Ukrajini. "Atmosfera oko sukoba u Ukrajini je sve gora i gora po Rusiju. Ne kažem da je bolja za Ukrajinu, jer Ukrajina nema čemu da se raduje ali sigurno atmosfera u svijetu u odnosima sa Rusijom pogoršava se i to dramatičnim tempom", rekao je Tusk.

Novoimenovani predsjednik Evropskog savjeta izjavio je da sada već vidi promjenu raspoloženja kod onih političara u Evropi koji su bili oprezni i odlučivali o mjerama protiv Rusije apelujući najviše na pregovore.

"Smanjuju se iluzije kod nekih koji su ih imali o tome kakve su namjere Rusije", kazao je bivši poljski premijer.

Bonus video: