Junker odbacio optužbe da je omogućio kompanijama utaju poreza: "Nijesam arhitekta problema"

“Nema konflikta interesa, a Komisija će istražiti da li je bilo kršenja evropskih zakona”, poručio je on
1 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2014. 16:13h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacio je danas optužbe da je kao premijer Luksemburga omogućio masivnu utaju poreza multinacionalnim kompanijama.

"Ja nijesam arhitekta ovog problema", rekao je Junker u Briselu u svom prvom pojavljivanju pred novinarima od kada je otkriveno da je Luksemburg godinama pomagao svjetskim gigantima kao što su "Ikea", "Amazon" i "Pepsi" da putem fiktivnih ćerki-firmi izbegnu plaćanje poreza na profit.

On je ukazao da je kao dugogodišnji premijer Luksemburga radio u okviru zakona, a da će kao predsjednik EK insistirati da se ustanovi jedinstvena poreska politika unutar EU i da se eliminišu “poreski rajevi”.

“Nema konflikta interesa, a Komisija će istražiti da li je bilo kršenja evropskih zakona”, poručio je on.

Predsjednik EK je rekao da nije njegova krivica što su poreski sistemi unutar EU neusklađeni, ali da jeste na njemu da pokuša da ih dovede u red.

"Bio sam premijer Luksemburga, a sad sam na čelu Evropske komisije i prihvatam odgovornost za ono što sam radio i što cu raditi ubuduće", izjavio je on.

Junker se našao u središtu skandala kada je prve nedjelje predsjedavanja Komisijom objelodanjen niz dokumentata koji pokazuju da je Luksemburg tokom njegovog gotovo dvadesetogodišnjeg premijerskog mandata aktivno pomagao korporacijama da izbjegnu porez i time oštetio budžete matičnih država za više milijardi eura.

Zbog toga su poslanici socijaldemokrata, liberala i zelenih u Evropskom parlamentu zatražili da izađe pred njih i podnese račune o svojoj ulozi u ovim mahinacijama, dok su drugi zatražili da da ostavku.

Junker je, međutim, poručio da mu ne pada na pamet da se povuče, a da će se pred EP pojaviti ako to zatraži poslanička većina.

“Kvalifikovan sam da predsjedavam Komisijom isto kao i vi”, odbrusio je Junker novinaru koji ga je pitao da li namjerava da iz moralnih razloga da ostavku na tu funkciju.

Da bi EP pozvao Junkera na odgovornost potrebna je kvalifikovana većina poslanika, a on za sada uživa zaštitu poslaničke grupe desnog centra EPP, kojoj i sam pripada.

Bonus video: