Analiza: Da li je Junker na strani poreskih obveznika ili poreskih utajivača

Dokumenti pokazuju da je sumnjive aranžmane s vlastima Luksemburga imalo oko 340 kompanija, među kojima i Pepsi, Ikea, Accenture, Burberry, Procter Gamble, Heinz, JP Morgan, FedEx, zatim Amazon, Deutsche Bank...
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2014. 16:05h

Otkriće da su luksemburške vlasti godinama sklapale tajne sporazume s više stotina multinacionalnih kompanija kako bi izbjegle plaćanje poreza stavlja u vrlo neugodnu poziciju predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, koji je u to vrijeme bio luksemburški ministar finansija i premijer.

To je pitanje bilo glavna tema podnevne konferencije za novinare, koja se svaki dan održava u Komisiji, piše Hina a prenosi Index.hr.

Portparol Komisije Margaritis Šinas insistirao je na tome da je riječ pitanju koje spada u područje državne pomoći, za koju je nadležna komesarka za tržišnu utakmicu, Margret Vestager.

"Riječ je o tipičnom slučaju državne pomoći", rekao je Šinas, dodajući da sve zemlje članice pokušavaju da stvore povoljnu investicionu klimu za privlačenje investicija, a da je na Komisiji da istraži i osigura sprovođenju europskih pravila o tim potporama.

Šinas je ponovio Junkerove riječi da će u ovom slučaju "Komisija učiniti svoj dio posla" i da se on lično neće u to miješati.

Na pitanje kako se Junker osjećao jutros kada je čitao novine, Šinas je rekao da je bio "spokojan i cool".

Grupa međunarodnih istraživačkih novinara objavila je da je otkrila hiljade dokumenata koji pokazuju da su multinacionalne kompanije sklapale aranžmane s luksemburškim vlastima, osnivale podružnice u toj zemlji, a zatim internim posuđivanjem unutar kompanija uspijevale izbjeći plaćanje poreza u svojim sjedištima. Zauzvrat su plaćale poreze u Luksembourgu, ali znatno povoljnije nego što bi to platili u zemljama u kojima posluju i imaju sjedište.

Dokumenti pokazuju da je takve aranžmane imalo oko 340 kompanija, među kojima i Pepsi, Ikea, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, Heinz, JP Morgan, FedEx, zatim Amazon, Deutsche Bank...

Evropska komisija je prošli mjesec otvorila istragu o nekim od tih slučajava kako bi ocijenila da li su prekršena evropska pravila.

Pitanja bez odgovora

Na pitanje da li je Junker, koji je bio luksemburški premijer od 1995. do 2013. godine, znao za te aranžmane, Šinas je rekao da je to pitanje na koje bi trebalo da odgovore luksemburške vlasti, a ne Evropska komisija.

U vezi s tim, Junkeru je u srijedu na njegovoj prvoj konferenciji za novinare od kada je preuzeo dužnost predsjednika Komisije postavljeno pitanje.

"To pitanje zaslužuje opširan odgovor, ali u svakom slučaju Komisija ima puno pravo to istraživati, a ja se ni koji način neću miješati u posao nadležne komesarke Vestager. Neću to učiniti, jer ne bi bilo primjereno. Imam svoje mišljenje o tom pitanju, ali ću ga zadržati za sebe", odgovorio je Junker.

Šef socijalista u Evropskom parlamentu Đani Pitela zapitao je preko Tvitera "da li je Junker, čija je vjerodostojnost u pitanju, na strani evropskih građana ili poreskih utajivača".

Junkerov portparol je, na pitanje da li je slučajno da je afera izbila nakon što je Junker najavio da neće drhtati pred premijerima evropskih zemalja, odgovorio da nije na njemu da spekuliše i da svako može to interpretirati kako hoće.

Bonus video: